Begrijpelijke teksten in de zorg zijn belangrijk. Patiënten en/ of cliënten hebben namelijk veel vragen. Het is belangrijk om zo snel, eenvoudig en praktisch mogelijk antwoord te geven op hun vragen.

Voorbeelden van vragen van cliënten 

  • “Waar kan ik het beste parkeren”?
  • “Wat gaan we eigenlijk doen tijdens de groepssessie?“
  • “Mag ik een familielid meenemen?”
  • “Wanneer is het bezoekuur?”
  • “Hoe heet mijn behandelaar? Wat is zijn expertise?”
  • “Wat moest ik toch ook al weer meenemen bij de intake?”

Zomaar wat vragen die cliënten/patiënten, hun familieleden en andere bezoekers hebben als zij met jouw organisatie in contact komen.

Krijgen zij antwoord van jou op de website, in de folder of in een andere tekst die voor hen is bedoeld?

Het belang van begrijpelijke teksten in de zorg

1. Het is laagdrempelig en dus gastvrij

Gastvrijheid is een thema dat steeds meer bewuste aandacht krijgt in de zorg– en dienstverlening, en dat is terecht. Steeds meer zorginstellingen willen klantgerichter werken. Zo kunnen zij nog meer voor hun cliënten en hun naasten betekenen.

Een gast is de belangrijkste bezoeker van onze onderneming. Hij is niet afhankelijk van ons. Wij zijn afhankelijk van hem. 
Hij verstoort ons werk niet. Hij is het doel van ons werk.
Hij is geen buitenstaander van ons werk. Hij is onderdeel daarvan.
Wij doen hem geen plezier door hem van dienst te zijn. 
Hij doet ons een plezier door ons de gelegenheid te geven hem van dienst te zijn."

Mahamti Gandhi - Indiaas politicus

Zorgverleners geven graag een warm welkom aan hun cliënten. Zij zetten zich met hart en ziel in om hun cliënten of patiënten de beste zorg te geven. Zij willen gastvrij zijn en met aandacht en een glimlach echt van betekenis zijn voor onze medemens. Maar voor de meeste cliënten en hun familie begint het contact met de organisatie tegenwoordig online. Hoe is dat bij jouw organisatie of praktijk?

2. Je maakt impact

In een organisatie is ontzettend veel kennis waarmee je impact kunt hebben op het leven en welzijn van websitebezoekers.

Ook jouw cliënten vinden het erg leuk en waardevol om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Wanneer je de teksten op de juiste manier presenteert en ze de bezoeker aanspreken, kun je ontzettend veel bereiken met je begrijpelijke teksten in de zorg. Door impact hebben op de mensen om je heen, kun je ze al helpen met adviezen om hun leven te verbeteren of toch de stap naar een zorgverlener te zetten.

Impact kun je bereiken door je lezers te verrassen (“Hé, dat wist ik niet! “). Maar het kan ook door ze vertrouwen te geven en een goed gevoel (“Ja, hier zit ik goed!”). Dit laatste kun je versterken door bijvoorbeeld reviews of verhalen van andere cliënten prominent op je website of je folder te presenteren.

Door veel relevante informatie al online aan te bieden, laat je ook zien dat je een expert bent op jouw vakgebied. Dat jij mensen iets te leren hebt, iets te geven hebt. Daarmee verhoog je het vertrouwen van je bezoeker en is deze sneller geneigd om contact op te nemen.

3. Je trekt nieuwe doelgroepen aan

Wat is het unieke van jouw zorgpraktijk en waarom kiezen cliënten voor jullie zorg? Hoe zorg je dat jij cliënten met de juiste, passende zorgvraag naar jou toekomen? Door jezelf zo laagdrempelig en aantrekkelijk mogelijk online te presenteren. Hiermee kun je niet alleen nieuwe cliënten met de juiste zorgvraag trekken, maar ook andere doelgroepen. Je website kun je ook heel goed inzetten om je te presenteren als aantrekkelijke werkgever. Of aan je (keten)partner als een betrouwbare instelling waar naar toe kan worden verwezen of waar goed ‘zaken’ mee gedaan kan worden.

Als jij met de ogen van een cliënt of potentiële werkgever naar je website kijkt, zou jij dan aangetrokken worden door de uitstraling en de manier hoe je wordt aangesproken?

Veel draait om jouw presentatie op het internet. Ben jij overtuigend en aansprekend genoeg, zodat mensen met jou contact willen opnemen?

4. Je legt verbindingen

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat het niet belangrijk is wát een organisatie aanbiedt, maar hoe deze het aanbiedt. Dit vond ik mooi. Ik bedacht of dit ook voor mijzelf opging. En ja, ik kan zeggen dat ik snel afhaak bij een dienstverlener waar ik niet duidelijk online of in de presentatie kan merken of er een klik is.

Er zijn kappers en kappers, tandartsen en tandartsen, fysio’s en fysio’s…

Als bezoeker zie je vaak online al feilloos wat het verschil is en waar je graag naar toe wilt. De kunst is om deze verbinding dus al zo goed mogelijk op het internet te leggen. Dat mensen een puur, persoonlijk verhaal zien op de website. Zodat zij overtuigd zijn van jouw organisatie door jouw verhaal op het internet. Zodat zij je al een beetje leren kennen, waardoor de drempel lager wordt om contact op te nemen.

5. Je schept duidelijke verwachtingen

Enige tijd geleden waren wij op weg naar een zorgorganisatie. We hadden keurig het adres van de locatie in ons navigatiesysteem ingetypt, maar wat we ook zagen; het was geen zorginstelling. Uiteindelijk belden we naar de receptie en die gaf aan dat dit inderdaad veel vaker voorkwam: “Het adres in het navigatiesysteem is niet altijd gelijk aan het adres van de locatie zoals dit op de website staat.” 

Wij vroegen ons meteen af: "Hoeveel mensen zouden hiervoor al radeloos rondgereden hebben, terwijl zij de locatie niet konden vinden? Terwijl zij bang waren dat zij te laat zouden komen voor hun afspraak?"

Begrijpelijke tekst op een website van een zorgorganisatie

Veel websites vertonen verouderde informatie: behandelaren die er niet meer werken, oude telefoonnummers of een aanbod dat niet meer actueel is. Dit schept veel onduidelijkheid bij verwijzers én bij cliënten.

Hoe mooi is het als cliënten op jouw website duidelijk kunnen zien waar ze moeten zijn, hoe ze bij je moeten komen, wat voor behandeling ze krijgen, hoe andere cliënten de behandeling hebben ervaren?

Zodat ze zich van tevoren goed kunnen voorbereiden, waardoor ze misschien minder gespannen naar de afspraak komen? Zodat ze zich herkennen en bevestigd worden in verhalen van andere cliënten? 

Heldere en begrijpelijke teksten in de zorg

We willen het allemaal. Een heldere, aansprekende website die bijdraagt aan succesvolle communicatie en kwaliteitszorg. Het is zo belangrijk dat bezoekers van websites worden meegenomen in je verhaal. Dat cliënten weten wat je te bieden hebt, wanneer en hoe je bereikbaar bent en wat ze kunnen doen als ze tevreden zijn of juist niet…

Maar waarom zijn veel zorgorganisaties nog niet zo ingericht? Waarom biedt een website, een tekst of een advertentie vaak geen warm welkom voor onze (potentiële) cliënten, patiënten, verwijzers, financiers?

Het is onze missie om zorgorganisaties daarbij te helpen, zodat zij een impactvolle en waardevolle (online) verbetering in de zorg kunnen maken.

Vraag je je nu af of het bij jullie ook beter kan? Wij kijken graag even mee. Neem gerust contact op!

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!