Het Boek 'Werkgeluk in de Zorg', door Anne Brouwer is inmiddels uit! Johanna heeft het laatste hoofdstuk, over Moedig Leiderschap, met Anne meegeschreven.

Anne vertelt:

"Mijn nieuwe boek Werkgeluk in de zorg: van droom naar mogelijkheden is uitgegeven door SAAM Uitgeverij. In dit boek maak ik bestaande inzichten over (werk)geluk die ook buiten de sector volop circuleren, op een luchtige wijze toegankelijk voor zorgprofessionals."

Werkgeluk in de zorg - zelf vlaggen ophangen

Podcast van het boek Werkgeluk in de Zorg 

Praktische handreikingen voor zorgprofessionals 

De praktische handreikingen die je leest, heb ik geselecteerd op basis van mijn persoonlijke visie, gebaseerd op inmiddels ruim 27+ werkzame jaren in de zorgsector.

Hier hoop ik op:

  • Dat de inhoud van dit boek aanzet tot nadenken over wat voor jou belangrijk is om fijn te kunnen werken. Wat je nodig hebt om vaker wel dan niet aan het einde van een lange werkdag met een voldaan gevoel huiswaarts te keren. En dat de beschreven WOOP-methodiek uitnodigt om, indien gewenst, ook echt stappen te gaan zetten.
  • Dat dit boek in ieder zorgteam gaat rouleren en het gesprek met elkaar over werkgeluk aanwakkert. Niet om het als doel na te streven(!), maar wel om te kunnen uiten wat voor jou belangrijk is om lekker te werken én wat je daarvoor nodig hebt.  

Aanleiding voor het boek 'werkgeluk in de zorg'

In 2020 heb ik de opleiding tot werkgelukdeskundige gevolgd bij Happy Office van Fennande van der Meulen en Maartje Wolff. De inhoud én het enthousiasme waarmee het gebracht werd, hebben mij geraakt.

Toen ik aan een volle klas deeltijdstudenten Verpleegkunde de vraag stelde: ‘Wie spreekt er in privétijd enthousiast over zijn/ haar vak?’ ik maar enkele vingers omhoog zag gaan, ontstond ‘het’: mijn vuur. Ik wil dit!

Deze inzichten over je eigen invloed op werkgeluk delen met zorgprofessionals, die overdag zoveel geven aan de ander en ’s avonds graag iets lezen dat aanvoelt als ontspanning. Een studieboek past daar niet altijd bij. Daarom besteedde ik samen met Lieke Kuijper (Lieke Ontwerpt) veel aandacht aan het ontwerp.

De laatste paragraaf van dit boek, over moedig leiderschap, schrijf ik met Johanna Oosterbaan, met wie ik eerder het boek Verpleegkundig Leiderschap Werkt!’ heb uitgegeven. Eveneens een praktisch boek die bij vele zorgprofessionals op de deurmat is gevallen. We hebben er veel mooie recensies én contacten aan overgehouden. Daarnaast heeft het onze passie gevoed: er is veel behoefte aan het praktisch toegankelijk maken van kennis!  

Benieuwd naar mijn boek Werkgeluk in de zorg?

Tot slot: een dank je wel.

Aan Karin Bonsel voor de mooie illustraties die in dit boek gebruikt worden. Petra Steffens die mijn schrijfmaatje wilde zijn. Mijn stimulerende supporters Johanna OosterbaanMajella PannekoekSaskia Walgemoed en Irene van Beurden die mij van feedback wilden voorzien. Caroline Smeets, Bn, MSc voor het meedenken vanuit de praktijk: dat een praktisch ‘doe-boek’ vaak het meest aanspreekt binnen teams. Ik heb er mijn best voor gedaan.

Over de auteur Anne Brouwer


Anne Brouwer is Gezondheidswetenschapper met een verpleegkundige achtergrond. Ze begeleidde meerdere audits als kwaliteitsmanager in de ouderenzorg en de GGZ en leidt nu verpleegkundigen aan het HBO op. Ook is ze actief als praktijkmanager in de eerstelijnszorg. Haar primaire drijfveer is mensen enthousiast maken én houden om in de zorg te werken. Kennis delen op een eenvoudige en aansprekende manier is één van de middelen die ze hier graag voor inzet.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!