Wat ben ik trots. Een nieuwe editie van het Achterhoek BIZ magazine is uit, en Huys voor de Zorg staat er met maar liefst vier pagina’s in!
Hieronder een weergave van het artikel. Wil je het als een tijdschrift kunnen doorbladeren, dan ga je naar deze link.
Samen bouwen aan een duurzaam gezonde Achterhoek – Doe jij mee?
Wij Achterhoekers zijn trots op onze regio. Er is een rijke historie en een sterk gevoel van verbondenheid, het Naoberschap.
We genieten samen volop van de natuur. De gezonde, groene leefomgeving draagt sterk bij aan onze gezondheid.
De Achterhoek is een van de meest ondernemende regio’s van Nederland. Als er waardevolle initiatieven op ons pad komen, dan zetten we onze schouders eronder: dat zit in ons DNA.
Uitdaging: de natuur loopt gevaar
Ook ligt er een grote uitdaging op ons bord. Door het versnelde opwarmen van de aarde loopt de natuur gevaar en daarmee óók onze gezonde leefomgeving en persoonlijke gezondheid. Een thema dat wat ons betreft aandacht en een krachtige gezamenlijke aanpak verdient.
In dit artikel lees je onze visie op hoe jij als ondernemer op je eigen manier én samen bij kunt dragen aan een duurzaam gezonde Achterhoek.
De klimaatparadox in de zorg
Onze gezondheidszorg is een sector die direct te maken heeft met de gevolgen van de klimaatcrisis, en is tegelijkertijd een grote vervuiler. Alleen al in Nederland worden iedere dag zo’n 80.000 vrachtwagens met afval afgevoerd. Al met al is onze zorg inmiddels verantwoordelijk voor zo’n 7% van de CO2 uitstoot, 4% van het afval in Nederland en 13% van het grondstoffengebruik. Daarmee is de zorg één van de meest vervuilende sectoren van Nederland.
De zorg maakt dus enerzijds mensen beter en helpt ons gezonder te worden. Anderzijds zorgt de wijze van zorg verlenen ervoor dat we de klimaat- en milieucrisis verergeren. Daardoor gaat onze gezondheid achteruit en neemt de zorgvraag alleen maar toe. Iets wat zorgelijk is in de Achterhoek, omdat (naast het feit dat dat onbetaalbaar gaat worden) onze streek al een hoge zorgvraag heeft vanwege de hoge gemiddelde leeftijd en er nu al verontrustende personeelstekorten zijn.
Green Deal akkoord
Het is deze paradox die de zorgsector zelf graag wil doorbreken met allerlei initiatieven, zoals het Green Deal akkoord, een landelijk zorgakkoord dat veel grote zorginstellingen in onze regio al hebben ondertekend. Hierin spreken ze onder meer hun streven uit te investeren in regionale gezondheid, CO2 uitstoot in 2030 terug te brengen met 55% en veel meer circulair te gaan werken.
Positieve Gezondheid
Een ander initiatief is het omarmen van het landelijke concept Positieve Gezondheid. Dit is een brede benadering van gezondheid, waarbij niet iemands ziekzijn of klachten op de voorgrond staan, maar juist iemands wensen en persoonlijke kracht. Het stimuleren van eigen regie en veerkracht zijn belangrijker geworden dan ooit. Ook in de Achterhoek én voor jou en je medewerkers.
Maar… Zijn deze initiatieven robuust genoeg, op lokaal, regionaal en nationaal niveau? Gaat het allemaal wel snel genoeg?
Willen we daar als ondernemende Achterhoek op wachten of nemen we ook zelf het heft in handen?
De meest duurzame zorg is géén zorg
Investeren in gezondheid van onze Achterhoekers loont, want de meest duurzame zorg is géén zorg. Laten we samen met onze zorgprofessionals de neerwaartse spiraal doorbreken door fors te gaan investeren in (positieve) gezondheid. Zodat we allemaal met een hoge kwaliteit van leven oud mogen worden én tegelijk bijdragen aan een leefbare planeet. Hier is een belangrijke rol voor jou als ondernemer weggelegd.
Krachten bundelen in de zorg
Vanuit jouw expertise en leiderschap als ondernemer ben je een drijvende kracht in de maatschappij om veranderingen gericht op gezondheid in gang te zetten. Elke stap is er één. Wanneer wij onze krachten bundelen, dan hebben we echt impact en kunnen wij van de Achterhoek de gezondste Nederlandse regio maken. Waarin er aandacht is voor en met elkaar. Waar duurzaam leven en werken de norm wordt. Want je verbonden voelen met omgeving én elkaar... Dat is voor velen een belangrijke bron van een gezond gevoel.
Weet jij ook dat het anders kan en wil jij met ons investeren in meer gezondheid?
Zo maak jij als ondernemer het verschil
Sluit je aan bij bestaande initiatieven en/of start je eigen initiatief.
Ga samen lunch wandelen
Op regioniveau zijn er inmiddels al veel initiatieven om de leef- en werkomgeving zo in te richten dat een ieder zo lang mogelijk regie kan blijven voeren op eigen gezondheid. Krachtig zijn de kleine stappen. Ga samen (lunch) wandelen in die mooie Achterhoekse natuur met je werknemers. Dat geeft voldoening en nieuwe energie. Start met kleine interventies en maak een steeds groter verschil.
Sluit aan bij bestaande initiatieven
Een samenhangende én gezamenlijke aanpak is nodig. Laat zien wat je belangrijk vindt, spreek je uit, verbind met anderen en/of sluit je aan bij bestaande initiatieven. Een prachtig initiatief is de IDG HUB Achterhoek in Lichtenvoorde (Lokalen): een divers gezelschap van ondernemers, scholen, gemeenten & sociale organisaties deelt elke maand voorbeelden, inspiratie en plannen met elkaar.
Voer kernwaarden door
Open, eerlijk en respectvol met elkaar communiceren op basis van vertrouwen zijn kernwaarden van de Nijhuis Groep (Winterswijk). Door deze kernwaarden continu door te voeren in haar werkprocessen ziet manager owner Carolien Nijhuis dat de mensen binnen het bedrijf krachtig hun autonomie pakken. Ze heeft nu een team dat stevig staat, dat wat voor elkaar over heeft. Personeel blijft er graag werken en het is geen probleem om nieuw personaal aan te trekken. Leer hier meer over de meeting met de IDG HUB.
Maak bewuste keuzes
Bij Rouwmaat (Groenlo) maken ze bewuste keuzes. Bedrijfsleider Jeroen Joling vertelde ons over lokale inkoop, chauffeurs uit de regio, afvalscheiding bij klanten en investeren in projecten die niet direct economisch iets opleveren, zoals koffiedik ophalen bij klanten. Aandacht voor de medewerkers zorgt ervoor dat Rouwmaat geen problemen ervaart bij het aantrekken van nieuwe chauffeurs. De resultaten van een project: 12% minder diesel, (120.000 liter op jaarbasis!), minder stress bij de chauffeurs, minder ongevallen en schade en een lager ziekteverzuim.
Meer info en voorbeelden kun je lezen op https://idghubachterhoek.nl . Wees welkom om ook eens aan te sluiten!
Kies voor moed
Iedereen is nodig om deze omslag te maken. Meestal zijn het de ondernemers die aanjagers zijn van veranderingen. Daar is leiderschap en moed voor nodig…
Hoe zorg jij ervoor dat we minder op elkaar gaan wachten (zowel overheid, ondernemers en consumenten) en vaker gaan dóén? Zie jij kansen waar anderen problemen zien? Heb de moed het oude los te laten en nieuwe wegen te omarmen voor onze aarde én de gezondheid van jezelf en je medewerkers / collega's.
Een muur genaamd angst
We weten vaak wel wat goed voor ons is, maar we doen het niet altijd. Tussen weten en doen staat vaak een muur, genaamd ‘angst’. Angst komt voort uit een voorstelling die wij ons maken van de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld angst hebben voor het onbekende, dat je gaat falen, dat ‘ze’ je afkeuren of dat ze je raar aankijken. Dit zorgt voor uitstelgedrag, waardoor je toch niet in actie komt. We blijven in de veilige zone zitten. Wil jij die muur over om nu echt wat te veranderen aan de situatie, heb je moed nodig. Om het gesprek te voeren, om bestaande werkpatronen aan te kaarten en ze te durven doorbreken, om zelf het andere voorbeeld te gaan geven en voorloper te worden in deze belangrijke maatschappelijke transitie.
Ons brein is ingesteld op veiligheid en een hang naar comfort: korte termijn gemak en direct een (tijdelijk) voldaan gevoel. Als je een moeilijkere weg bewandelt (lees: de bestaande systemen aan de kaak stelt), ervaar je pas op een later moment veel meer voldoening en groei. Keuzes die uiteindelijk zorgen voor duurzame groei, zijn vaak pas zichtbaar op de lange termijn. Duurzamer leven en werken is een lange termijn doel met veel kleine stappen ertussen die eerst gezet moeten worden. Dat maakt het vaak lastig om gedrag te veranderen. De voldoening van zo’n groot doel vindt pas veel later plaats.
Moedige keuzes maken binnen de klimaatparadox in de zorg
Het WEL gaan doen, vraagt regelmatig van je dat je moedige keuzes maakt. Dit is een proces dat tijd vraagt, waarbij je iedere keer als de moed je in de schoenen zakt, jezelf kritische reflectievragen stelt. Alleen zo word je er bewust van hoeveel moed je echt in je hebt en kun je daadwerkelijk die broodnodige en gewenste verandering in gang zetten.
Laten we samen op gaan naar een ondernemende, gezonde en duurzame regio!
Nynke Visser, Johanna Oosterbaan en Anne Brouwer
Huys voor de Zorg, Hummelo
Huys voor de Zorg
In onze praktische & kleurrijke boeken, motiverende lezingen over duurzaamheid (Nynke), moed & leiderschap (Johanna) en positieve gezondheid (Anne) herken je veel situaties uit je eigen werk en ondernemerschap. https://Huysvoordezorg.nl
NB: De illustraties komen uit het boek "Jouw verpleegkundige invloed op planetaire gezondheid - pak dat Leiderschap" van Anne Brouwer