De paasdagen komen er weer aan. Voor velen gaat dit gepaard met de traditie van het eieren zoeken. En het vinden! Mijn zonen konden vroeger zelfs dáár nog ruzie over maken - want het ging helaas minder over de zoektocht zelf, maar vooral over wie zo snel mogelijk de meeste eieren had gevonden. En zo lijkt het tegenwoordig ook te gaan met werkgeluk in de zorg. De wens om op korte termijn vooral véél werknemers in dienst te hebben die gelukkig werken, is groot. Want gezonde, productieve, creatieve en energieke collega’s zijn broodnodig! De zoektocht naar de juiste ingrediënten om gelukkig(er) te werken is dus losgebarsten. Met Pasen dit jaar in plaats van een mandje vol versierde eieren, je hart vol werkpassie?

Niet snel en veel, maar vertragen

Ik zal eerlijk zijn: als het aan mij ligt niet. Natuurlijk gun ik iedereen dat hart vol werkpassie. Dáárom heb ik samen met Johanna Oosterbaan het boek Verpleegkundig Leiderschap Werkt! geschreven en aanvullend het praktische lees-doe boek ‘werkgeluk in de zorg - van droom naar mogelijkheden’. Maar hoewel ik inmiddels weet dat belangrijke ingrediënten/mogelijkheden echt voor het oprapen liggen, geloof ik er niet in dat véél en snel hierop van toepassing is. Het gaat eerder om vertragen. 

Bewust stilstaan bij jezelf en wat voor JOU belangrijk is. Wat JIJ daarvoor nodig hebt. En de moed hebben om daarover in gesprek te gaan en keuzes te maken. En laten we eerlijk zijn: in je eentje gelukkig werken werkt ook niet. Je hebt elkaar nodig. Sámen vertragen en met elkaar in gesprek blijven over werkgeluk: dáár geloof ik wel in. Maar waarom zou je dat doen en vooral ook: hoe dan?

De kracht van werkgeluk

In mijn boek vind je een mooie opsomming van wat werkgeluk oplevert voor jou, de cliënten, de organisatie en de maatschappij. Dat is véél. Maar waarom ik er persoonlijk zo graag aandacht voor vraag, is omdat ik een soort blij ei ben, die gelooft in een maatschappij waarin we voor en met elkaar zorgen.

Onze zorg en zorgprofessionals zijn daarin van alle belang! En mensen die in de zorg werken zijn vaak heel veerkrachtig. Soms TE veerkrachtig - want ze bewegen regelmatig mee tot ze zelf niet meer weten wat hun basisstand ook alweer was. En dan verliezen ze balans. Of dat voor jou ook zo is, dat weet alleen JIJ. Jouw werkvuur, ambities, uitdagingen en grenzen – die ken JIJ.

En dan is het  goed om er met regelmaat bewust bij stil te staan, zelf invloed te voelen en dat leiderschap ook te pakken! Want als het goed gaat met jou, dán kan je de ander ook veel geven.

Zo vind je wat je zoekt…

Het liefst zou ik nu natuurlijk zeggen: Koop onze boeken vol met de praktische basisingrediënten voor méér werkgeluk, lees ze tijdens de Paasdagen en ik garandeer je werkgeluk! Maar zo werkt het helaas niet. Zelf ervaar ik werkgeluk. En dat heeft vooral te maken met de lange werkreis die ik al vanaf mijn 17e heb mogen afgelegd.

Pieken, dalen, frustraties, feestjes, verdriet, successen en ontroering. Tijdens deze reis heb ik mezelf steeds beter leren kennen. En dus ook mijn eigen gelukskompas: het vertrekpunt voor de keuzes die ik maak en van waaruit ik mezelf bewust(er) kan sturen naar situaties/werk waarin ik kan groeien en floreren.

Inmiddels ben ik 48 en nog lang niet uitontwikkeld. Wat ik nu belangrijk vind en nodig heb om gelukkig te kunnen werken, is echt iets heel anders dan toen ik 17 was. En daarom geloof ik niet dat het eenmalig en snel even aandacht besteden aan je werkgeluk echt bijdraagt aan structureel fijn werken.

Maar….… ieder moment dat je er tijd en aandacht aan mag en kunt geven is zinvol. Je gaat erover met elkaar in gesprek, je ziet elkaar en dat zorgt voor verbinding op een diepere laag.

Dus wat mij betreft: zoek je werkgeluk

Vul met Pasen je mandje met eieren én blijf gedurende je werkende leven zoeken en vinden wat je nodig hebt om lekker te kunnen werken. Maak keuzes waar mogelijk vanuit je hart. Zo blijft je hart gevuld met werkpassie en kan je blijven meebewegen met alle uitdagingen die er gedurende je werkreis op je pad komen. En onze boeken over werkgeluk en leiderschap?

Een aanrader om ze mee te nemen op reis en ze regelmatig tijdens koffiemomenten met je collega’s er eens bij pakken. Want hoewel er veel kennis en praktische tools in beschreven staan, zijn ze zo ontworpen dat je er snel inzichten uit kunt halen, maar het daarna ook prima weer even aan de kant kunt leggen.

Ik wens een ieder fijne paasdagen en veel werkgeluk!

Anne Brouwer

Over de auteur Anne Brouwer


Anne Brouwer is Gezondheidswetenschapper met een verpleegkundige achtergrond. Ze begeleidde meerdere audits als kwaliteitsmanager in de ouderenzorg en de GGZ en leidt nu verpleegkundigen aan het HBO op. Ook is ze actief als praktijkmanager in de eerstelijnszorg. Haar primaire drijfveer is mensen enthousiast maken én houden om in de zorg te werken. Kennis delen op een eenvoudige en aansprekende manier is één van de middelen die ze hier graag voor inzet.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!