De Griekse filosoof Aristoteles geloofde dat moed niet alleen betrekking heeft op fysieke moed in gevaarlijke situaties, maar ook op morele moed in het maken van ethische keuzes.

Moed door de ogen van Aristoteles is als een dans tussen lafheid en roekeloosheid, en het doel is om in het midden te blijven (als een koorddanser).

Hoe kun je de visie op moed van Aristoteles toepassen op je eigen leven?

Daarover gaat het in dit artikel.

De visie op moed van Aristoteles

Moed volgens Aristoteles

Hoe kunnen we de visie van moed concreet en tastbaar maken?

Op het moment dat er van jou moed wordt verwacht, voel je altijd wel spanning, zenuwen of angst. Kan ik het wel? Wat als het misgaat?

Het kan drie kanten op gaan, die van lafheid, roekeloosheid of het goede midden. 

  • Lafheid: Als je deze gevoelens teveel volgt, ga je het moment niet vol aan, maar ga je het uit de weg. Dit noemt Aristoteles lafheid, luiheid of angst. 
  • Roekeloosheid:  Als je geen angst ervaart of je negeert / ontkent de spanning volledig, dan stuurt angst misschien wel te weinig. Je denkt dat je alles aankunt en je slaat door. Je raakt dan als het ware los van de realiteit en het gevolg is roekeloos zijn. Aristoteles spreekt ook over overmoed en hoogmoed.
  • Het goede midden: Moed! Voorbeelden van het goede midden en hoe je daarin de balans kunt houden vind je hieronder.

De toepassing van de visie op moed op ons leven

De visie van Aristoteles op moed kunnen we bijvoorbeeld op verschillende manieren toepassen in ons leven:

Onder ogen zien van angsten

Stel je voor dat je voor een belangrijke presentatie staat en je voelt de knoop in je maag groeien van de zenuwen. Moedig zijn betekent die angst erkennen en toch op dat podium stappen, wetende dat je het aankunt.

Streven naar morele moed

Misschien zie je onrecht om je heen, zoals pesten op je werk of ongelijkheid in je buurt. Moedig zijn betekent opstaan en je stem laten horen, zelfs als anderen zwijgen, en streven naar een betere wereld.

In evenwicht blijven

Moedig zijn betekent niet alleen blindelings voor de winst gaan, maar ook strategisch handelen, wetende wanneer je moet aanvallen en wanneer je moet verdedigen. Denk aan een sporter die een moeilijke beslissing moet nemen tijdens een wedstrijd.

Veerkracht ontwikkelen

Misschien heb je een tegenslag gehad. Je hebt je een examen niet gehaald of die droombaan ging aan je neus voorbij. Moedig zijn betekent niet bij de pakken neerzitten, maar veerkracht tonen door te blijven proberen en te geloven in je capaciteiten.

Wat gebeurt er als je deze principes toepast?

Dus, net zoals moderne helden in het dagelijks leven, kunnen we allemaal moed tonen in verschillende situaties, of het nu gaat om het overwinnen van persoonlijke angsten, opkomen voor wat juist is, strategisch handelen of veerkracht tonen tijdens tegenspoed.

Door deze principes toe te passen, kunnen we de visie van Aristoteles op moed gebruiken als een leidraad voor het nemen van moedige acties en het ontwikkelen van een sterker karakter.

Wie was Aristoteles?


Aristoteles was een oude Griekse filosoof & wijsgeer, leermeester van de heldhaftige veldheer Alexander de Grote en leefde van ongeveer 384 tot 322 voor Christus. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke denkers in de westerse filosofiegeschiedenis. Hij droeg bij aan diverse vakgebieden zoals ethiek, politieke filosofie, logica, metafysica, biologie, en esthetiek.

De vier kardinale deugden van Aristoteles

De vier kardinale deugden zijn volgens Aristoteles als de hoekstenen van een goed leven:

Wijsheid

Het is als slim zijn, weten wat je doet en waarom. Het helpt je om goede keuzes te maken en te begrijpen wat er kan gebeuren als je iets doet.

Moed 

Iemand met moed handelt toch, ondanks zijn angsten. Moed is niet alleen voor gevaarlijke situaties, maar ook om het juiste te doen, zelfs als het moeilijk is.

Matigheid

Dit is als een soort balans vinden in je leven,  weten wanneer het genoeg is. Het gaat om het beheersen van je verlangens en niet te veel te doen van iets dat niet goed voor je is.

Rechtvaardigheid

Stel je voor dat je een eerlijke scheidsrechter bent in een wedstrijd. Rechtvaardigheid betekent eerlijk zijn en anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Het gaat over gelijkheid en het goede doen, zelfs als het moeilijk is.

Deze deugden helpen ons om goede mensen te zijn en een gelukkig leven te leiden, omdat ze ons leiden naar wat juist is en ons helpen om anderen te respecteren.

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!