In april vorig jaar ging Anne Brouwer en ik naar een bijeenkomst van de IDG (Inner Development Goals) HUB Achterhoek. Chantal Walg, een oud-studiegenoot van Anne, gaf een inspirerende workshop over positieve gezondheid. Er ging letterlijk en figuurlijk een wereld voor ons open.

Duurzaamheid in de zorg - hoe een zaadje werd geplant Bloemetje
Chantal Walg - positieve Gezondheid

Chantal Walg over Duurzaamheid in de Zorg

De workshop van Chantal Walg over duurzaamheid in de zorg

Er ging een wereld open toen wij de workshop 'Duurzaamheid in de Zorg van Chantal Walg bijwoonden. Zij maakte ons meer bewust van de vragen die we over onze eigen positieve gezondheid kunnen stellen en duidde heel mooi de parallel naar planetaire gezondheid. We oefenden met vragen stellen die daadwerkelijk voor transformatie kunnen zorgen. Vragen die wij kunnen stellen binnen onze organisatie om te verkennen hoe we vanuit onze waarden kunnen bijdragen aan de transformatie naar planetaire gezondheid.

Overdenkingen voor jou als lezer

  • Welke vragen stel jij om een complex probleem te ontrafelen? 
  • Hoe zou  je de uitkomst van een gesprek of meeting kunnen beïnvloeden door de vragen meer vanuit perspectieftaal te stellen?
  • Hoe kun jij vanuit jouw drijfveren en waarden bijdragen aan de transformatie naar planetaire gezondheid?

Hoe het thema duurzaamheid in de zorg het hart inkletterde...

Duurzaamheid in de zorg

Het thema duurzaamheid in de zorg kletterde het hart van Anne in. Het zaadje werd geplant, de radartjes gingen draaien….

En nu, 10 maanden later, is het boek van Marlies Pepers en Anne over ‘Jouw Verpleegkundige Invloed op Planetaire Gezondheid, Pak Dat Leiderschap’ gereed. Je kunt het boek in onze webshop bestellen!

Voorwoord duurzaamheid in de zorg

"Duurzaamheid’ is een thema dat ik al jaren om me heen lees en hoor. Het gaat dan bijvoorbeeld over duurzame inzetbaarheid {…}… Maar echt onderdeel van de klimaatproblematiek voelde ik me niet en in alle eerlijkheid moet ik bekennen dat bewuste acties vanuit mij uitbleven.

Tot het moment dat ik bij de Inner Development Goals (IDG) HUB Achterhoek aanwezig was en vervolgens het congres De Groene Route georganiseerd door Alles is Gezondheid bijwoonde. {…} Het thema kletterde letterlijk mijn hart in. Ik VOELDE het belang om in actie te komen en vanaf dat moment zie ik om me heen alleen maar kansen."

Draag jij duurzaamheid een warm hart toe?

Besef jij als verpleegkundige/ verzorgende steeds vaker dat duurzamer werken nodig is om onze planeet leefbaar te houden? Vind je het thema nog te groots en ongrijpbaar om echt stappen te zetten?

Dan kan je de kennis, inzichten en praktische handvatten die je terugleest in ons nieuwe boekje goed gebruiken om hierin eigen keuzes te maken. Zodat je bewuster in actie kunt komen. Op een manier die bij JOU past.

Samen met zo’n 300.000 collega verpleegkundigen en verzorgenden heb je een positie in onze samenleving waarin je in staat bent om grote impact te maken, zelfs zonder dat je hiervoor grootse activiteiten hoeft te ondernemen.

In dit inspiratieboek lees je op een luchtige manier waarom het zo waardevol is dat jouw vuur voor planetaire gezondheid gaat branden en wat dat betekent voor je dagelijkse werkzaamheden. Welke kansen er liggen…

Bestel het boek van Anne en Marlies in onze webshop!

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!