LinkedIn bericht

Laatst kwam er in mijn tijdlijn op LinkedIn een bericht voorbij. 'MBA voor een dag? Geef onder je bericht aan dat je hier interesse in hebt en we sturen je dit gratis op.' Ik ging naar de website waar dit werd aangeboden en terwijl ik de tekst las, dacht ik: dit is zeker iets voor mij. Hier ga ik veel aan hebben. Ik liet mijn e-mailadres achter en ontving de training direct in mijn mailbox. 

Mijn latente behoefte (meer leren over management) werd zo omgezet naar een manifeste behoefte 

Op een ander moment wilde ik meer weten over een bepaald onderwerp en ik wist dat er net een mooi boek hierover geschreven was door een van mijn favoriete auteurs. Ik ging online op zoek naar dit specifieke boek. Op de site waar ik altijd mijn boeken bestel, kocht ik dit boek direct. Ik had al een manifeste behoefte en hoefde niet meer overtuigd te worden. 

In dit artikel vertel ik je hoe je collega's en stakeholders laat inzien dat zij een latente behoefte hebben en hoe je deze behoefte vervolgens omzet naar een manifeste behoefte. 

Wil jij je collega's enthousiast maken over jouw idee?

Dan is dit artikel zeker iets voor jou!

De behoeften van je collega's en stakeholders

Als jij je idee aan de man wilt brengen, is het handig om de verschillende behoeften van je collega's te kennen.

  • Latente (onzichtbaar aanwezige behoefte): er bestaat wel behoefte, maar men is nog niet bewust van die behoefte
  • Manifeste behoefte: men heeft behoefte aan een bepaald product of bepaalde dienst en is gericht op zoek

Het in kaart brengen van een latente behoefte is een kans die veel werknemers en managers nog laten liggen. Het in kaart brengen hiervan geeft inzicht in de denkprocessen en situaties van het team waar zij mee samenwerken.

Hoe zet je de latente behoefte om in een manifeste behoefte?

Stap 1. Breng de latente behoefte in kaart

Als je bijvoorbeeld projectleider bent, is het verstandig om de latente behoefte van je klanten of collega's in kaart te brengen. Dit levert een groot voordeel op. Je laat zien dat jij de problemen oplost voordat je publiek zich ervan bewust is dat ze dit probleem hadden.

Met deze drie stappen breng je de latente behoefte in kaart:

  1. Denk na over de denkstap die je potentiële klanten maken voordat zij behoefte krijgen aan jouw idee
  2. Bedenk wat het belangrijkste doel van je klanten is en denk na over welke behoeften hieraan ten grondslag liggen. 
  3. Stel verdiepende vragen. Hiermee analyseer je waar men naar zoekt en of je idee daadwerkelijk een oplossing biedt voor de vragen die je klanten of collega's hebben.

Stap 2. Laat je publiek rustig kennis maken

Om een latente behoefte om te zetten naar een manifeste behoefte is het verstandig om je collega's of stakeholders eerst rustig kennis te laten maken met je idee. Dit doe je door je idee bijvoorbeeld te visualiseren op een A4. Op dit A4 visualiseer je onder andere de punten die je bij stap 1 in kaart heb gebracht.. Ook is het handig om je drijfveren hier op te nemen.

Dit is om meerdere redenen handig:

  • Je potentiële klanten leren jou beter kennen
  • Zij weten wat ze aan je hebben
  • Je zet een latente behoefte om naar een manifeste behoefte

Stap 3. Plant een zaadje

Via je flyer plant je een zaadje in het hoofd van je collega's of stakeholders.

Doordat je de waarde biedt in dit A4, je écht appelleert aan de behoeften van je publiek, zal men jou en je idee onthouden. Hierdoor wordt het een stuk gemakkelijker om je collega's te overtuigen, bijvoorbeeld bij de volgende stap: het houden van een sterke pitch.

Hoe zet jij een latente behoefte om naar een manifeste behoefte?

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!