Verpleegkundigen zijn natuurlijk altijd al onmisbaar geweest, maar de afgelopen tijd is dat door de corona-situatie waar we met z'n allen inzitten veel zichtbaarder geworden binnen onze samenleving. We bevinden ons als zorgprofessionals in een roerige tijd. Onze flexibiliteit en doorzettingsvermogen worden behoorlijk op de proef gesteld.

Plezier in je werk is het belangrijkste wat er is!

Heb je je zelf wel eens afgevraagd waarom je ook al weer voor de zorg hebt gekozen? Niet doen hoor! Er zijn heel veel mogelijkheden om de liefde voor jouw vak weer of verder op te laten bloeien. Dit artikel staat bomvol tips om meer werkgeluk te ervaren.

Werkplezier straal je uit en dat maakt dat ook andere mensen weer kiezen voor dit vak.

Jullie doen ontzettend belangrijk werk en zijn dagelijks een lichtpuntje voor velen. Dit maakt wat ons betreft direct het belang van verpleegkundig leiderschap duidelijk: dat je voldoende invloed ervaart in verschillende situaties zodat je plezier houdt in je werk. 

Noot van de schrijfster: De werkomgeving waarin je werkt is natuurlijk ook van invloed op het werkgeluk dat je ervaart. In deze blog beperken we ons tot de dingen waar je zélf invloed op hebt. De organisatie speelt zeker ook een rol en spreek je daarin vooral uit.

Sta voor je vak!

Dus.. sta voor je vak en ga ervoor om het op die manier uit te oefenen die bij jou past!

Ons boek start met het duidelijk hebben van je vak-droom. Zodat je naast alles wat moet, ook tijd vrij blijft maken voor de dingen die jij belangrijk vindt. Want dat straal je uit! Het is ónze droom dat jij het werken in de zorg ontzettend leuk blijft vinden: dat je koestert dat je iedere dag een lichtpuntje bent voor velen en dat je kunt blijven doen waar je hart ligt en waar je goed in bent. Want dat geeft energie!

De werkgelukcirkel

Aan de hand van een werkgelukcirkel van Happy Office willen we jullie meenemen in ‘invloed op je eigen werkgeluk en dat van je collega’s. De werkgelukcirkel bestaat uit 4 pijlers.

Purpose

Purpose betekent: Dat je je van betekenis voelt in je werk. Van welke betekenis wil jij zijn en voel je je ook van betekenis? Sta regelmatig even stil bij de complimenten en dankbare klanten. Dit helpt je om de purpose te voelen. Schrijf ze eventueel aan het einde van een lange werkdag even op.

Werkgeluk Pijler 1 Purpose - Verpleegkundig Leiderschap

Voldoening

De tweede pijler is ‘voldoening’. Ervaar je voldoening op je werk – weet jij van jezelf waar jij echt voldoening uithaalt? Wanneer heb jij een voldaan gevoel aan het einde van een werkdag?

Werkgeluk Pijler 2 Progress - Verpleegkundig Leiderschap

Comfortzone

Een tip die we bij deze pijler mee willen geven is: stap af en toe uit je comfortzone, dan kan je steeds grotere uitdagingen aan. 

Verpleegkundig zeggenschap - Uit de comfortzone

Verbinding

Pijler 3 van de werkgelukcirkel is: Verbinding voelen met elkaar. Hiervoor is het belangrijk je collega’s goed te kennen en zij jou. Alleen als je je veilig voelt in je team, kan je op elkaar bouwen. Dan kan je de zorg echt samen verlenen. Een tip om op deze pijler leiderschap te pakken: Investeer in goede relaties: die de ander, drink koffie, leg eens een kaartje op het bureau van je collega...     

Werkgeluk Pijler 3 People - Verpleegkundig Leiderschap

Plezier

Tot slot de pijler Positivity - Plezier... Hopelijk hoeven we hier geen tips voor te geven en hebben jullie dat in overvloed met elkaar. Maar.. eens vaker elkaar een bewust compliment geven: wauw hoe je dat aangepakt hebt, daar heb ik bewondering voor! Dat zorgt zeker voor werkplezier!

  

Werkgeluk Pijler 4 Positivity - Verpleegkundig Leiderschap

Veel succes en plezier met het verbeteren van jouw werkgeluk. Wil je hier eens met ons over doorpraten? Neem gerust contact op!

Over de auteur Anne Brouwer


Anne Brouwer is Gezondheidswetenschapper met een verpleegkundige achtergrond. Ze begeleidde meerdere audits als kwaliteitsmanager in de ouderenzorg en de GGZ en leidt nu verpleegkundigen aan het HBO op. Ook is ze actief als praktijkmanager in de eerstelijnszorg. Haar primaire drijfveer is mensen enthousiast maken én houden om in de zorg te werken. Kennis delen op een eenvoudige en aansprekende manier is één van de middelen die ze hier graag voor inzet.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!