De laatste tijd krijgen wij veel vragen over en aanvragen voor een training over krachtig positioneren voor verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Daar worden wij blij van, want we doen niets liever dan verpleegkundigen laten ervaren hoe ze zich beter kunnen positioneren en profileren. 

We merken dat het onderwerp leeft en daarom hebben we er een artikel over geschreven. Wat is krachtig positioneren nu eigenlijk en waarom is het dat nu zo belangrijk voor verpleegkundigen en andere zorgprofessionals? Welke vaardigheden heb je nodig om je binnen dit gebied verder te ontwikkelen?

Veel leesplezier.

Het belang van een succesvolle positionering

Succesvol positioneren betekent voor ons dat je zowel je individuele stem laat horen als je kunt aansluiten bij het collectief, zodat jij en je collega's gewoon (sneller en gemakkelijker) betrokken worden bij belangrijke besluiten en vraagstukken.

NVZ geeft bijvoorbeeld als definitie van een succesvolle positionering van de verpleegkundige beroepsgroep: 

Een situatie waarin in alle lagen van de organisatie, bij thema’s die verpleegkundigen aangaan, het verpleegkundig perspectief is vertegenwoordigd met als gevolg kwalitatief betere patiëntenzorg.

Wij vullen deze definitie graag aan met het gegeven dat krachtig positioneren essentieel is voor jouw autonomie, zingeving en werkgeluk…. 

Als jij jezelf krachtig positioneert, kun jij de beste zorgresultaten bereiken, de tevredenheid van patiënten verhogen én de professionele ontwikkeling en invloed in de gezondheidszorgsector vergroten. Jij kunt dan effectiever zijn in je rol en daardoor draag je bij aan positieve veranderingen in de gezondheidszorg. 

Kortom, jij krijgt veel meer invloed. Je ziet het, het belang is dus groot! 

Jouw rol bij de positionering van de doelgroep

In het artikel 'Wie heeft nu de verantwoordelijkheid over het positioneren van de verpleegkundigen?' vertellen we meer over de gezamenlijke betrokkenheid rond dit onderwerp.  

In dit artikel gaat het over wat jij kunt doen! Want natuurlijk heb jij zelf een belangrijke verantwoordelijkheid voor je eigen positionering. Sterker nog, wij denken dat jouw rol hierbij het allerbelangrijkste is. Want jij kan zelf die positieve veranderingen van binnenuit bevorderen. Daarom gaan wij in dit artikel in op wat jij nodig hebt om je goed te kunnen positioneren. 

Op de zeepkist!

Op het kennisfestival Bruis vroegen wij verpleegkundigen of zij een verhaal wilden vertellen op de Zeepkist. Welke moedige actie was er nodig om een verandering in gang te zetten? Wat hoorden we daar mooie voorbeelden van een krachtige positionering!
We maakten er een LinkedInbericht over. 

Wat kun jij doen om je goed te positioneren? 

Hieronder geven we acht mogelijkheden aan die je helpen om je krachtiger als individu te kunnen positioneren binnen het dynamische werkveld waar jij je in bevindt. Welke mogelijkheid spreekt jou het meeste aan?

1. Pak dat Leiderschap! 

De relatie tussen verpleegkundig leiderschap en krachtige positionering is sterk. Dit heeft er namelijk alles met elkaar te maken. Als jij leiderschap in je dagelijks werk en binnen je team pakt, dan positioneer je je automatisch krachtiger. In hoeverre pak jij al leiderschap? Beantwoord eens voor jezelf eens onderstaande vragen om hierop te reflecteren. 

  • Ben jij erop gericht om de omgeving van je collega’s en cliënten te verbeteren?
  • Zwengel jij mogelijke vernieuwingen aan in je team?
  • Heb jij de moed om uit je comfortzone te stappen?
  • Probeer jij in elke situatie het juiste te doen?
  • Heb jij zélf het gevoel dat je regie hebt over bepaalde situaties?  
Verpleegkundig zeggenschap - Uit de comfortzone

2. Ontwikkel deskundigheid

Krachtige verpleegkundige positionering vraagt van jou een sterke focus op voortdurende professionele (loopbaan)ontwikkeling, zowel in de diepte als in de specialisatie. Zo streef je ernaar steeds de beste zorg te kunnen blijven verlenen. 

Ga eens bij jezelf na. Wil jij blijven leren? Verdiep je je in de literatuur en sta je open voor feedback? En deel je dat ook met collega's, zodat zij ook blijven leren?

3. Zet je in voor de best mogelijke zorg

Patiëntgerichtheid houdt in dat je je richt op het bieden van de best mogelijke zorg aan patiënten. Je luistert naar de wensen en de behoeften van de patiënt, communiceert effectief en je streeft naar het behouden en verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten. Een mogelijkheid om je impact op de zorg te vergroten is bijvoorbeeld je aansluiten bij de Verpleegkundige Advies Raad. 

4. Wees een 'advocaat' voor je patiënt 

Je positioneren als een pleitbezorger voor de rechten en behoeften van patiënten getuigt ook van kracht. Als jij patiënten bijstaat, zodat zij hun zorgopties beter begrijpen en als je ze helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen over hun behandeling ben je een echte 'pleitbezorger', zie het als een 'advocaat' van de patiënt. 

5. Wees nieuwsgierig!

Wees ook actief betrokken bij het aanzwengelen en implementeren van evidence-based practice in je dagelijkse werk. Het gebruik van wetenschappelijk bewijs om beslissingen over patiëntenzorg te onderbouwen is belangrijk. Handel altijd vanuit een kritische blik. Zwengel waar nodig een onderzoek aan. Wees nieuwsgierig! 

Blijf op de hoogte van relevante vakliteratuur. Neem een abonnement op een zorgtijdschrift, bijvoorbeeld TVZ. Lees de nieuwsbrieven van je organisatie grondig. Verdiep je in de uitkomsten van onderzoek, zoals de audits die zijn gehouden.

6. Wees een goede mentor

Je positioneren als mentor voor jongere collega's werkt ook door in je werk. Je draagt als verpleegkundige zo bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie verpleegkundigen.

Mentor zijn is ook een voorbeeld zijn. Wat is jouw eerste reactie als er een mail binnenkomt met een verandering waar jij niets van af wist? Sta je open voor de vernieuwing en breng je je enthousiasme over op je collega's? 

Als jij daarin regie pakt ben jij zeker een rolmodel voor anderen. Je stapt meer naar voren en gaat ook buiten de afdeling op zoek. Je bent nieuwsgierig naar het beleid. Je probeert er gevoel bij te krijgen waarom er bijvoorbeeld een verandering nodig is. Op dat moment komt er ook meer tot bloei. 

7. Scherp je communicatieve vaardigheden aan

Helder en empathisch communiceren is van onschatbare waarde bij jouw positionering. Als jij bijvoorbeeld jouw ideeën beknopt en duidelijk kunt overbrengen, waardoor het behandelteam efficiënt kan handelen, is dat veel waard. Of denk aan het verder ontwikkelen van je empathische luistervaardigheden. Zo kun je de zorgen van cliënten, patiënten en collega's nog beter begrijpen. Soms luisteren we nét niet goed en missen we de onderliggende boodschap. Dit is ook de reden dat we in ons boek veel hebben geschreven over effectief communiceren.

Ook hebben we een aantal blogs op deze website hierover geschreven, waaronder dit uitgebreide blog over het maken van een succesvolle pitch in de zorg

8. Heb vertrouwen in jezelf! 

Hier hoeven we eigenlijk weinig over te zeggen. Het zelfvertrouwen dat ook jij ook een voorbeeld kan zijn, dat jij het talent en het vermogen in je hebt om een verschil te maken binnen de omgeving waarin je werkt is superbelangrijk. Zonder het vertrouwen in je eigen kunnen lukt het niet om je krachtig te positioneren.

En ja, dat is spannend. Wij nodigen je uit om de moed te hebben af en toe uit je comfortzone te stappen en ondanks dat je het spannend vindt, het tóch te gaan doen. En als je dan terugkijkt en ziet dat het is gelukt, dan geef je jezelf een schouderklopje. Een groter cadeau aan jezelf kun je niet geven!

Een voorbeeld van de auteur

Deze video is een samenvatting van wat hierboven is geschreven en hebben we gemaakt met Artificial Intelligence (AI). Ook wij proberen ons op ons vakgebied verder te professionaliseren en zijn nieuwsgierig naar de (technische) ontwikkelingen die er zijn op het gebied van communicatie. De video is nog niet de kwaliteit die wij zelf nastreven, maar we willen jullie graag een voorbeeld geven van positionering in onze eigen praktijk. 

Krachtige positionering verpleegkundigen - Symposium Convatec

Conclusie

Zoals we allemaal weten is deze sector vol kansen. Jouw vastberadenheid en liefde voor de zorg kunnen een verschil maken in het leven van je collega's, cliënten, patiënten en natuurlijk ook voor jezelf en je werkgeluk!

Reis verder met zelfvertrouwen en positioneer je krachtig. Want dat ben jij en je beroepsgroep waard!  

Zou je daar wel wat hulp of begeleiding bij kunnen gebruiken? Wij ontwikkelden een mooie training over hoe jij je krachtig kunt positioneren. 

Advies nodig of gewoon een vraag? Trek ons aan ons jasje en laat ons weten waar wij jou / jullie mee kunnen helpen!

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!