In deze blog laten we zien hoe cruciaal goede informatie is. We moeten met z’n allen veel informatie verwerken. Het is dan belangrijk dat de informatie zo duidelijk en concreet mogelijk is.

Daarom is het belangrijk om mensen op verschillende manieren te overtuigen. Niet alleen op basis van emoties, maar ook juist met feiten en data.

In dit artikel laten we zien welke vorm hier geschikt voor is. We zoomen specifiek in op situaties uit de zorg.

Complexe informatie helder en duidelijk overbrengen

Goede en snel te verwerken informatie is cruciaal. Zeker in de zorg is het belangrijk om complexe informatie snel en helder over te brengen, zodat een lange tekstuele uitleg niet nodig is.

Bekijk onderstaande afbeeldingen eens. Welke spreekt het meeste aan?

Tekst die omgezet kan worden in een infographic in de zorg
Kwaliteitsysteem infographic in de zorg

Situaties waarin lange teksten niet gewenst zijn

  • Tijdens vergaderingen merk je dat er veel gepraat wordt, maar dat de inhoud lang niet altijd gaat over datgene wat echt van belang is;
  • Binnen je organisatie is een soort ‘informatiemoeheid’. Er zijn zoveel lijvige documenten en mails in omloop, dat jezelf en/ of collega’s niet alles meer lezen;
  • Er is een belangrijke boodschap over te brengen aan collega’s en je wilt dat ze het echt begrijpen en echt lezen, maar je weet al dat een paar A4-tjes tekst niet goed gelezen gaat worden;
  • Je wil een hele grote groep mensen bereiken met toch wel complexe informatie: Ook mensen die je niet op je werkplek kunt aanspreken.

Wat kun je doen? Een oplossing is: Maak een infographic! Ook met een infographic in de zorg breng je informatie snel en efficiënt over.

Wat is een infographic?

Met een infographic kan je een grote hoeveelheid informatie over een bepaald thema op een aantrekkelijke manier presenteren. Het resultaat is een afbeelding met daarin beeld en tekst en soms ook grafieken met statistieken. Je zag hierboven op de tweede foto een infographic die gemaakt was om een proces in de zorg te beschrijven.

Je kunt je uitleg opdelen in kleinere onderdelen: je combineert tekst, cijfers en beelden en maakt daardoor een complex proces of verhaal in één opslag duidelijk. De lezer neemt hierdoor de informatie gemakkelijk en snel tot zich. Een bijkomend voordeel is dat een infographic goed te delen is via social media of mail.

Voorbeelden van goede infographics in de zorg

Wanneer kies je liever niet voor een infographic?

Een infographic vereist een zekere gelaagdheid in de inhoud. Dat maakt infographics vooral geschikt voor het omzetten van (vaak ingewikkelde) concrete data in informatie die de lezer snel tot zich kan nemen. Kun je het onderwerp ook prima uitleggen met een foto of een ‘simpele’ illustratie? Kies dan liever daarvoor.

Hieronder een voorbeeld van een illustratie over feedback geven. Je ziet dat deze informatie ook prima in een illustratie te vatten is. 

Verschil feedback en feedforward

Het succes van infographics verklaard

Ongeveer 50% van onze hersenen zijn direct of indirect verbonden met visuele functies. Het verwerken van afbeeldingen is minder vermoeiend dan het verwerken van tekst. Infographics zijn succesvol in bepaalde situaties waarbij complexe informatie vereist is. Bekijk de infographic hiernaast maar eens. Deel je met ons dat zo'n infographic kan helpen om te begrijpen en ernaar te handelen?

Infographics zijn eenvoudig op te nemen

We leven in een wereld waarin informatie sneller moet worden verwerkt. We ‘scannen’ meer dan dat we daadwerkelijk lezen. Een gemiddeld internetgebruiker leest slechts 20% van de tekst per webpagina online. De infographic hiernaast is in 1 oogopslag duidelijk.

Infographics zijn eenvoudig met anderen te delen 

Vooral online zijn artikelen, blogs/ websites met infographics eenvoudiger te delen mede door gebruik van social media. Dit is een afbeelding die prima op social media gedeeld kan worden.

Infographics zijn universeel 

Een infographic hoeft niet altijd taalgebonden te zijn om begrepen te worden. Doordat je een infographic gebruikt kunnen mensen die de taal niet machtig zijn de infographic ook begrijpen. Misschien ben je de Engelse taal wel helemaal niet machtig. Hoeveel procent van deze infographic begrijp je dan toch wel? 

Infographics zijn esthetisch

Een mooi vormgegeven infographic is een verrijking voor artikelen/ blogs etcetera. Door het kleurgebruik en de eenvoud van de infographic in dit blog zie je deze argumenten veel gemakkelijker uit kan leggen.

Tijdlijn Infographic in de zorg

De kenmerken van een goede infographic

  • Zorgt voor een gezonde afwisseling tussen beeld, tekst en cijfers.
  • Maakt er een duidelijk verhaal van met een kop en een staart
  • Is ook begrijpelijk voor mensen die niets van het onderwerp afweten
  • Zoekt in het oog springende manieren om de informatie te presenteren en kies voor verschillende uitwerkingen: heldere illustraties, foto’s, symbolen zoals lijnen en pijlen, korte teksten, grafieken en diagrammen.
  • Heeft een duidelijke focus in het onderwerp. Vertelt niet het hele verhaal met alle zijpaden, maar is beperkt tot de belangrijkste boodschap, de kern van het verhaal
  • Heeft een rustig kleurenpalet. Uitpakken met veel levendige kleuren leidt af van de boodschap, terwijl een goed samengesteld kleurenpallet juist zorgt voor samenhang in de infographic. Een must, omdat een infographic vaak uit veel losse onderdelen bestaat.
  • Is een passend geheel. De verschillende visualisaties passen bij elkaar en vormen een geheel.

Hoeveel tijd kost het maken van een infographic?

Je denkt misschien dat een infographic maken veel tijd kost. Het is inderdaad geen klusje voor even tussendoor. Voor je het weet ben je een paar uur verder. Met een mooie inhoudelijke infographic ben ik zelf al snel 12 uur bezig.

Maar als je een groot bereik wilt hebben of je doelgroep ECHT wilt bereiken met je boodschap, dan levert het je ook veel op:

  • Het prikkelt de ander en het gesprek gaat daar over waar je het over wilt hebben.
  • Informatie blijft beter hangen.
  • Je verrast je collega’s door op deze manier te communiceren- het prikkelt en nodigt uit!

Stappenplan voor het maken van een infographic in de zorg

stap 1

Onderwerp en doel

Bepaal onderwerp en doel van de infographic in de zorg.

stap 2

Bepaal antwoorden op de vragen

Schrijf op een a4 de antwoorden op de volgende vragen: Wat wil je vertellen? Waarom wil je dit vertellen? Waarom is het belangrijk voor je publiek? Hoe ga je het vertellen? Aan wie ga je het vertellen? Wanneer ga je het vertellen?

stap 3

Soort infographic

Bedenk welk soort infographic je wilt maken.

Laat je inspireren door de vele voorbeelden die je gemakkelijk kunt Googlen.

stap 4

Schets

Maak een eerste schets op papier. Schrijf daarin de tekst op die je wilt verwerken en teken erbij wat je wilt overbrengen. Bedenk: less is more. Hoe kun je zo kernachtig mogelijk jouw boodschap overbrengen? Welke andere informatie heb je nodig om hem te maken en welke symbolen kan je gaan gebruiken?

stap 5

Welke elementen ga je gebruiken?

Bepaal welke grafieken, icons en afbeeldingen je wilt gebruiken. Selecteer minimaal één originele afbeelding die direct tot de verbeelding spreekt. Op internet zijn tal van gratis stockfoto’s websites die jou kunnen helpen bij het selecteren van een goede afbeelding.

stap 6

Welk programma ga je gebruiken?

Zoek een geschikt template in een softwareprogramma speciaal voor infographixs of werk je schets verder uit op een blanco vel.

stap 7

Kies een kleurenschema

Kies je kleurenschema uit en sla de kleurcodes op in het programma indien mogelijk. Zorg voor de huisstijlkleuren, of vriendelijke kleuren. Gebruik maximaal 3 kleuren en geef de onderwerpen die je wilt laten uitspringen een extra opvallende kleur

stap 8

Vraag feedback en pas aan

Maak een globale eerste infographic en laat het een paar mensen zien die behoren tot jouw doelgroep. Pas op basis van de opmerkingen je infographic aan.

stap 9

Deel jouw infographic over een zorgonderwerp

Je infographic in de zorg is klaar om te delen! Vraag bij je eerste infographics je lezers om gerichte feedback. Vragen die je bijvoorbeeld kunt stellen: Is het duidelijk? Spreekt het aan? Wat mis je en wat is overbodig? Zo word je steeds beter in het maken van infographics.

Programma’s waarmee je een infographic kunt maken

  • Easel.ly (gratis met een download van lage kwaliteit)
  • Piktochart (in de basis gratis)
  • Canva (in de basis gratis)

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!