Een goede pitch in de zorg

Dit artikel gaat over het maken van een pitch in de zorg. Je collega's overtuigen van het belang van jouw vak-droom. Het artikel staat bomvol info, zodat jij zelf aan de slag kunt. 

Maar voordat we verder gaan, willen we je eerst een filmpje laten zien van iemand die we allemaal wel kennen...

Wat haal jij hier voor jezelf uit? Welke elementen vind jij goed in dit filmpje? En hoe zou jij dit kunnen vertalen naar jouw pitch in de zorg?

Overtuig je collega's van jouw idee!

Wat gebeurt er als iemand vraagt wat je doet en jij begint met vertellen? Krijg je een beleefd knikje? Glimlacht de groep die voor je zit een beetje? Krijg je reacties als: “Dat klinkt interessant...?’ , of "Hoe lang loop je al met dit idee rond?"

Dan weet je eigenlijk al dat je op het verkeerde spoor zit. Je toehoorders luisteren beleefd, maar in werkelijkheid zijn ze verveeld en eigenlijk niet geïnteresseerd. Waarschijnlijk zullen ze niet opspringen uit hun stoel en meteen met jou aan de slag gaan.

In dit artikel vertel ik jou waarom een goede pitch in de zorg zo belangrijk is, hoe je deze pitch opbouwt en waar je de pitch kunt inzetten. Aan het eind van het artikel delen we nog iets verrassends, waardoor je direct opvalt met je pitch. 

Je vak-droom delen in de vorm van een pitch

Deel je droom met je collega’s in de vorm van een krachtige presentatie. Goed communiceren is namelijk net zo belangrijk als de inhoud. Omdat je in de zorg veel overvolle vergaderagenda’s hebt en er een gevoel heerst van ‘druk zijn’, heb je vaak kort de tijd om je publiek te prikkelen en enthousiast te maken.

Een pitch is dan een goed middel om dit op een krachtige manier te doen! Met een goede pitch maak je je collega’s zo nieuwsgierig en enthousiast, dat zij mee willen doen om jouw vak-droom te realiseren. Hoe enthousiaster jij bent, hoe sterker je boodschap zal zijn. Bij een pitch heb je ongeveer twee minuten de tijd om je verhaal over te brengen.

Houd rekening met je publiek

Het is dus belangrijk om zelf heel duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt zeggen: wat vertel je wel en wat niet?

Je houdt daarbij rekening met je publiek. Wie zijn aanwezig en voor welk soort informatie zijn ze gevoelig? De structuur in dit artikel helpt je om je pitch goed op te bouwen.

Anne houdt een pitch voor zorgmedewerkers

Anne houdt een pitch voor zorgmedewerkers

“Stel je eens voor dat je ineens in het personeelsrestaurant je directeur tegen het lijf loopt. Hij vraagt je: ben jij niet diegene die dat leuke idee heeft? Hij vraagt hoe je het voor je ziet en het enige dat je kunt uitbrengen is: "Ehhhm, ik weet nog niet precies hoe ik dit wil realiseren...“

Wek razendsnel de interesse van je collega's

Nadenken over je pitch helpt je om op dergelijke momenten krachtig te vertellen wie je bent en wat iemand aan jou heeft. Een elevatorpitch heet niet voor niets zo. Het betekent dat je razendsnel, voordat iemand de lift weer uitstapt, zijn interesse hebt gewekt.

Stel: jij staat in die lift met iemand die je mogelijk enthousiast zou kunnen maken voor je idee. Kun jij hem dan in een paar zinnen uitleggen wat jouw meerwaarde voor hem is? En snapt hij jou dan DIRECT?

Dan zal hij geïnteresseerd blijven luisteren...

Kernboodschap van jouw droom in de zorg

In dit artikel lees jij hoe je een pitch maakt die al bij de 2e verdieping succesvol is!

We zijn vaak gewend om lang te praten en veel details te beschrijven, zeker als mensen vragen wat je nu eigenlijk doet in het dagelijks leven. Hierdoor is het ontzettend moeilijk om ineens alleen de kernboodschap over te brengen. Daarom is een goede voorbereiding essentieel.

Jouw perfecte pitch bestaat uit een aantal zinnen die haarscherp duidelijk maken wat de toegevoegde waarde is van je vak- droom én wat je collega's hier aan hebben. We maken de pitch niet omdat we zo professioneel over willen komen.

We maken deze vanuit de behoefte van je publiek. De klant hoeft nog niet geconfronteerd te worden met álles wat jij doet. 

Voordat de liftdeuren openen (30 – 60 seconden) moet je verhaal af zijn en de kernboodschap duidelijk zijn. 

Kenmerken van een succesvolle pitch

1. Je pitch wekt emotie op

Pitch in de zorg - emotie oproepen

Je pitch is geen beleefde, bij elkaar geschraapte set van algemene bewoordingen. Het is jouw statement. De beste pitch is de pitch waarop mensen emotioneel reageren. Zelfs al zijn ze het er misschien helemaal niet mee eens. Als je direct actie ziet bij de toehoorder, zit je goed. Als de toehoorder met je in discussie gaat, heb je het ook goed gedaan.

Een sterke reactie (of je toehoorder het nu eens met je is of niet) onderscheidt je van de middenmoot.

De manier hoe jouw verhaal / boodschap is verpakt in een perfecte pitch is cruciaal. En als je denkt dat die perfecte pitch nog niet in handen hebt, dan is een aantal gesprekken met anderen om je pitch te verhelderen of te bekrachtigen alles dat je nodig hebt.

2. Je pitch brengt ook jou nieuwe inzichten

Het aanscherpen van je pitch kan soms best overweldigend zijn. Als je echt de juiste pitch te pakken hebt, dan zie je pas wat je eigenlijk verborgen hebt gehouden voor anderen. Wat je niet had verteld omdat je dacht dat het niet zo belangrijk of juist borstklopperij zou zijn.

Het is echt verrassend om te zien wat voor andere energie het je geeft als je ziet welke verandering je nieuwe pitch brengt…

Kijk in de spiegel - pitch in de zorg

Bij het opzetten van een goede pitch houdt je ook jezelf een spiegel voor.

3. Je pitch bevat je 'waarom'

De perfecte pitch bevat ook een ‘why’ of ‘mission statement’. Jouw ‘why’, het weten waarom je doet wat je doet:

 • Is de reden waarom je elke ochtend met energie uit je bed springt
 • Is je kompas, het maakt het nemen van beslissingen gemakkelijker
 • Zorgt voor meer plezier in wat je doet
 • Is het hart van de manier hoe jij je bedrijf uitbouwt
 • Is de bron van alle contacten en ervaringen die jij met anderen hebt

Simon Sinek ontwierp het model ‘The Golden Circle’, waarmee hij verklaart waarom sommige organisaties en leiders inspireren, en anderen niet. Sinek toont met het model aan dat ‘Waarom’ het belangrijkste element is in communicatie. “Start with why” is zijn opvatting.

Het model van Sinek bestaat uit drie cirkels:

 • De buitenste cirkel: WAT
 • De middelste cirkel: HOE
 • De binnenste cirkel: WAAROM

sinekwathoewaarom

In onderstaande video legt hij het model uit.

Weten waarom je doet wat je doet, is niet alleen het meest waardevolle element in al je communicatie, maar is ook je kompas. Het maakt het nemen van beslissingen gemakkelijker en zorgt voor meer plezier in wat je doet. Je collega's begrijpen waarom je een bepaalde overtuiging hebt. Daardoor zullen ze er ook sneller in geloven.

Vertel dus niet alleen wat je hebt, maar vooral waarin je gelooft en waarom je doet wat je doet.

Aansprekende structuur van jouw pitch in de zorg

We laten je nu zien wat een aansprekende structuur is voor jouw pitch. 

1. Krachtige oneliner

Start je pitch zó, dat je direct de aandacht hebt van je publiek. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een niet alledaagse, misschien zelfs controversiële vraag, die jouw toehoorder direct laat nadenken. Wist je dat…. ?

Of je maakt indruk met een feit: ‘Elk jaar worden er x medicijnen gestolen.’

Je kunt ook starten met een visie: ‘Ik geloof dat, of ik vind dat.’ of met een verhaal (storytelling): ‘Twee weken geleden was ik daar en daar. Daar viel me iets op wat ik nog nooit eerder had gezien…’

We starten je pitch met de oneliner. Kies voor een krachtige oneliner, die ervoor zorgt dat mensen direct op het puntje van hun stoel zitten.

Ter inspiratie laat ik je hier enkele perfecte pitches / oneliners van visionaire wereldleiders zien. De oneliners hebben één ding gemeen. Het gaat niet alleen over wat deze mensen doen. Maar waarom zij doen wat ze doen. Deze acties inspireren en zetten aan tot actie.

“I have a dream that someday this nation will live up to its creed that all men are created equal.”

- Dr Martin Luther King -

“We choose to go to the moon by the end of this decade, not because it’s easy but because it’s hard.”

- President J.F. Kennedy -

“You must be the change you want to see in the world...”

- Mahatma Gandhi-

2. Middenstuk

 In het middenstuk start je met het waarom. Waarom is er een probleem en wat is de reden dat jij er aan wilt werken? Je publiek mag zich best even ongemakkelijk voelen als ze dit horen. Het is namelijk vaak ook een probleem van hen. Nadat je dit probleem hebt benoemd, ga je over naar de oplossing (je doel) dat je daarvoor hebt bedacht. Concreet maak je duidelijk hoe je dit voor je ziet. Vervolgens maak je je publiek enthousiast, door de beoogde resultaten te benoemen. Uiteraard kan het ook zijn dat je zelf de oplossing nog niet weet maar daar juist samen met je collega’s over wilt gaan brainstormen. Dan nodig je ze aan het eind van je pitch uit om met je mee te denken. 

Wat is jouw oplossing voor je publiek?

Het middenstuk van je pitch gaat over de waarde voor je collega: 

 • Waar worstelt jouw collega mee? (Probleem)
 • Hoe los je dat voor hem/haar op? (Oplossing)
 • Wat bereikt je collega met je oplossing? (Resultaat)
 • Wees simpel en concreet
 • Vertel wat jouw droom / veranderwens onderscheidt van andere veranderprojecten
 • Zorg voor herkenning bij je collega's

Een handig template dat je kunt gebruiken, waar je je pitch omheen kunt schrijven: 

“Ik (krachtig werkwoord) ……………….…. 
(wie help ik) ……………………
(wat is hun probleem) ………………………..
om / zodat / waardoor / waarmee (oplossing)...., zodat/waardoor
(resultaat / wat levert het de klant op) …………………… “

3. Uitsmijter

Sluit af met een zin die blijft hangen bij je collega. Of waarop hij kan reageren. Maak er een uitsmijter of een vraag van. Sluit af met een vraag, zodat je in gesprek kunt gaan met de toehoorders. Zo ontstaat er geen abrupt einde na je verhaal en krijg je als het goed is weer belangrijke input terug. Is er geen tijd om vragen te beantwoorden? Stel dan toch een vraag.

De vraag blijft in het hoofd hangen en mensen kunnen er later bij je op terugkomen. Om je voor te bereiden op vragen uit het publiek, maar ook om te weten te komen of er nog onduidelijke punten zijn, is het handig om je pitch een aantal keer op ‘proefpubliek’ te oefenen. Je kunt dan direct feedback vragen op je presentatie op het podium. Want ook dit is heel belangrijk. Hier vertellen we wat over in de volgende alinea. 

Tip: grijp in de uitsmijter bijvoorbeeld weer terug op de oneliner.

Het belang van een goede presentatie

Pitch in de zorg visueel maken

Een goede presentatie is van belang!

Natuurlijk kun je je pitch goed gebruiken voor je social media profielen, in advertenties en op je website. Maar de perfecte pitch gaat niet alleen over de opbouw en een mooi verhaal. Naast de inhoud van je pitch is de presentatie minstens zo belangrijk. Zorg dat je verhaal goed overkomt. Denk aan de volgende vier punten en oefen van tevoren met een klein publiek. 


1

Eerste indruk

Je eerste woorden doen ertoe. Zorg dat de eerste zinnen binnenkomen bij het publiek (Anderson, 2016). Bouw daarna een paar seconden rust in om de reactie van de zaal te peilen. 

2

Bouw rust in

Veel mensen draaien hun pitch in hoog tempo af. Wanneer je te snel spreekt, dan komt je verhaal niet goed over. Dat wil je natuurlijk niet! Wanneer je rustiger spreekt, straal je vertrouwen uit en kom je kundig over. Maak gebruik van pauzes en leg de klemtoon op de juiste woorden. Geef de toehoorders de gelegenheid om je woorden in zich op te nemen en vast te houden.

3

Wees enthousiast

Natuurlijk ben jij enthousiast over de doelen die je wilt bereiken. Zelfs het meest saaie verhaal kan leuk worden om naar te luisteren, als jij enthousiast bent. Mensen voelen zich aangetrokken tot andere vrolijke mensen en positiviteit. Laat je energie, motivatie en enthousiasme dus goed zien tijdens je pitch! 

4

Houding en lichaamstaal

Past je lichaamstaal bij wat je wilt zeggen? Een open houding brengt je letterlijk dichter bij het publiek dan een gesloten houding, zoals je armen over elkaar. Dit schept afstand. Als de meeste mensen uit het publiek een gesloten houding aannemen, kun je hier uit afleiden dat je benadering nog niet goed is aangekomen bij het publiek. Probeer dan eerst de sfeer weer rustig te krijgen en de houding van de ander open te maken voor je verder gaat. Dit doe je bijvoorbeeld door een vraag te stellen of rust in te bouwen.

Voorbeelden van goede pitches  

Ondernemers hebben vaak goede pitches. Doe inspiratie op met de pitches van deze ZZP'ers, die allemaal ook een link hebben met de zorg.

Op mijn 17e wilde ik verpleegkundige worden! Ik had het prima naar mijn zin op de opleiding, tótdat iemand met het ‘punten-afteken-boekje’ in de hand op mijn vingers kwam kijken om te beoordelen of ik de handeling wel goed uitvoerde.

Als ik het 3 keer goed had gedaan kreeg ik een handtekening.
Dit stond mij tegen. Ik besloot een andere koers te varen...

- Maurits Dekker (https://mauritsdekker.nl)

“Because you GIVE a f*ck!

Heb jij genoeg van oppervlakkige schoonheid? Geloof jij niet in een quick-fix? Ben jij er van overtuigd dat in jouw lichaam alle antwoorden liggen en dat je een groot zelfhelend vermogen bezit?
In mijn behandelingen zetten we alle stress en drukte even buiten de deur en ga je terug naar alleen voelen, naar het nu. Ik verzorg jouw inner beauty, zodat jij naar huis gaat met een stralende huid, meer rust en meer energie.”

“Als je als vrouw bijna in de overgang bent, er midden in zit of er net uit komt, voel je je niet altijd lekker in je vel. Misschien voel je emotionele ballast, fysieke en lichamelijke klachten. Of je voelt je alleen en niet altijd begrepen door je omgeving. Je voelt dat je uit balans bent en soms tijd voor jezelf nodig hebt om de veranderingen een plekje te geven. Wil jij, juist in deze uitdagende periode van de overgang, die stralende vrouw, moeder, zus, vriendin, buurvrouw zijn zoals je graag wilt zijn? Zodat jij jezelf kunt zijn, in jezelf maar ook bij anderen? Ik geef jezelf dat eerste zetje, in een een fijne kennismakingsbehandeling. Je ontvangt een heerlijke aroma touch massage en ik luister naar je. Al je zorgen glijden even van je af.”

- Silvia (www.anahatha.nl)

“Er is mantrailen en professioneel mantrailen en daartussen zit een wereld van verschil.
Mantrailen is een gespecialiseerde vorm van speurwerk en ook binnen dit specialisme heb je weer mantrailen en professioneel mantrailen. De laatste vorm wordt gebruikt binnen de daadwerkelijke inzetten bij vermissingen. Ik richt mij vooral op het laatste en op het goed opleiden van teams. Ben je bereid om te leren in deze manier van werken met je hond en wil je begeleiding van een professional?”

“Je kan de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen".
Het vlot maar niet. Je komt niet verder met je bedrijf, het team of je personeel. Je hebt geen handvatten om bij te sturen en je ziet niet helder hoe jij tot het gewenste eindresultaat komt. Er moet iets gebeuren, maar wat precies is jou niet meer helder. Je voelt dat er iets is wat de verandering belemmert… maar je kan er nét niet bij.
Ik help je met een andere bril naar jezelf, je team en processen in je onderneming of organisatie kijken te kijken door middel van een systemische opstelling.”

Jouw pitch over jouw droom in de zorg

Denk eens na over onderstaande vraag. Stel, dit wordt werkelijkheid en morgen staat je daadwerkelijk voor de groep. Het is nodig om de groep te overtuigen. Wat betekent dat voor het realiseren van jouw droom? 

“Stel, je stuurt morgen 100 mensen op pad die allemaal jouw pitch vertellen aan 250 mensen. Zorg je er dan voor dat jouw pitch onvergetelijk is en onthouden wordt?“

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!