Anne was te gast in de Goednieuwsshow van Nursing. De Nononsense podcast voor en door verpleegkundigen die genoeg hebben van blabla en negatief gezeur.

Via deze link kun je de podcast beluisteren. Wij hebben de transcriptie op onze website gezet, voor de mensen die liever lezen dan luisteren 😊

Nononsens podcast Nursing

Podcast over duurzame zorg

Introductie

Anne Brouwer was verpleegkundige en docent verpleegkunde op een HBO-V. Ze schreef een e-book over wat jij als verpleegkundige kunt doen om de wereld groener te maken.

Wat kan ik als verpleegkundige doen? Heb je 3 dingen waar ik morgen op het werk al mee zou kunnen beginnen?

Morgen zou je al kunnen beginnen met kritisch kijken naar de handelingen die jij verricht in de zorg. Of je de materialen die je gebruikt wel echt nodig hebt. Misschien zelfs nadenken hoe je naar je werk bent gekomen, of dat duurzaam is. Ben je met het openbaar vervoer, de fiets of heb je toch voor de auto gekozen?

Straks kunnen we misschien nog wel meer kleine laaghangende fruitjes plukken, maar dit is in ieder geval al wat je heel makkelijk zou kunnen doen. En misschien kan je het ook al thuis doen, hè? Dat vind ik ook altijd grappig met dit onderwerp. Je e-book heet jouw verpleegkundige invloed op planetaire gezondheid. Nou, dat vind ik best wel ingewikkeld.

Wat is planetaire gezondheid?

Planetaire gezondheid is eigenlijk niks meer of minder dan dat wij met elkaar op een gezonde planeet leven en dat wij daar ook met elkaar aandacht voor hebben. En ja, dan hebben we het over menselijke gezondheid. Maar bij planetaire gezondheid gaat het ook over het samenleven met dieren met planten en hoe wij voor onze aarde zorgen.

En hoe werd jij gegrepen door duurzaamheid en dan en dan vooral in de zorg hè? Want je hebt een boek daarover geschreven. Dus wat pakte jou in eerste instantie?

Nou, ik ben iemand die heel snel gegrepen wordt door verhalen van anderen. Ik was vorig jaar ben ik bij twee congressen geweest, daar waren sprekers die mij echt inspireren en lieten nadenken over hoe werken en leven wij eigenlijk met elkaar. En een daarvan was bijvoorbeeld Maria Koijck met haar voorbeeld en inspiratie film. Hoeveel afval wij met elkaar al weggooien naar een operatie…

Waar is Maria Koijck bekend van?

Nou ja, zij is dus verpleegkundige, maar heeft veel met kunst gedaan en ook van afval kunst gemaakt. En zelfs een operatie moeten ondergaan en gedacht, hè? Ik wil graag laten zien hoeveel afval hier eigenlijk gebruikt is. Het is zeker de moeite waard om dat te googelen, want het is enorm. Het kwam bij mij gewoon heel erg binnen en dat ik dacht onder welke steen heb ik  geleefd om dit soort dingen niet te weten?

Maar jij ging natuurlijk wel al naar die lezing toe, omdat je toch wel intrinsiek gemotiveerd al was. Nou, heb je dus dit boek gemaakt.

Wat is de belangrijkste boodschap van dit boek?

De belangrijkste boodschap van dit boek is dat ik hoop dat iedereen dit thema ook voelt. Hoe belangrijk het is om met elkaar samen te gaan werken aan duurzame zorg. Dat begint ook bij jezelf, duurzamer te leven. Dus ik hoop dat het thema bij mensen ook binnenkomt. Dat de inspiratie die ik tijdens het congres had en daarna in alles waar ik me heb in heb verdiept om dat heel laagdrempelig over te brengen bij iedereen die daar in geïnteresseerd is. Dat hoop ik eigenlijk.

Wat is de kern van de hoofdstukken?

Het boekje bestaat uit heel wat pagina 's, maar ja, het is een e book. Het ebook bestaat eigenlijk uit 3 hoofdstukken. Het 1e hoofdstuk is eigenlijk een beetje de context, het bredere verhaal, maar hoofdstuk twee en drie gaan meer over de praktijk. Kun je kort uitleggen wat de kern is van die hoofdstukken? Wat wil jij verpleegkundigen en verzorgenden en natuurlijk de andere hulpverleners die in de zorg werken en in dit onderwerp geïnteresseerd zijn meegeven? Wat is nou volgens jou belangrijk?

CanMeds rollen

Nou, ik heb mij natuurlijk als docent steeds wel verdiept in de CanMeds rollen.  Wat  hoort nou bij jouw rol en welke impact heb je? Mijn  persoonlijke interesse voor leefstijl en preventie is ook al heel tijd vele tijd heel groot en het belangrijkste dat bij mij is blijven hangen, is de meest duurzame zorg is geen zorg, dus ze zullen ook in het inspiratie hoofdstuk twee lezen.

Van welke rol heb jij en welke mogelijkheden heb jij om? Juist wel aan preventie en gezondheidsbevordering te doen en om duurzame keuzes te maken en. Vanuit jouw vertrouwen dat je hebt bij cliënten en collega's om samen de leefstijl ook bespreekbaar te maken en veel meer met elkaar te investeren in gezondheid. En daar wilde ik heel graag die rol naar voren brengen in het tweede hoofdstuk.

Wat is circulaire zorg en hoe maak je dat praktisch?

Ja, en nou weet ik niet in welk hoofdstuk het staat, doet er ook niet toe. Een van de aandachtspunten die je hebt is ook circulaire zorg. Kun je eens uitleggen, want dat ja, ik vond dat best een praktisch verhaal en daar houden we bij nursing zo van. Wat kan ik ermee in de praktijk hè? Kan je dat eens uitleggen, kan ik nadenken over circulaire zorg.

We hebben in ons boek een ladder van  duurzaamheid erin gezet die wij ook weer ergens hebben gelezen, waarin ook staat: wees eens kritisch naar de primaire grondstoffen die je gebruikt en wat je weer kunt hergebruiken met elkaar en hoe vaak we dingen weggooien. Ik had bijvoorbeeld een verpleegkundige die een schaar die kwam uit nou volgens mij uit Thailand en die had ze opengemaakt en dan een knip in een verbandje en die werd weer weggedaan. En dat soort inzichten om te denken van hé, is dit nou duurzaam en wat doe ik daarna met het afval?

Wat doe ik met die schaar?

Wat doe ik daarna met die schaar? En nou ja, kun je dat hergebruiken met elkaar? En ja, eigenlijk circulaire zorg gaat er volgens mij om dat je zo min mogelijk nieuwe dingen hoeft te maken en dat je heel kritisch bent naar de dingen die we met elkaar nou aanschaffen. Weggooien of hergebruiken? Als verpleegkundige sta je zo dicht bij dat primaire proces dat je veel inzichten in doet als je de kritische verwonderende blik op zet.

Juist verpleegkundigen zijn geschikt om dit onderwerp te omarmen. Waarom staat dat precies los van die canmeds rollen?

Nou omdat we met zo heel velen zijn, in Nederland, maar ook wereldwijd. Ik ben zelf ook verpleegkundige geweest. Je staat zo dicht bij de mensen die ziek zijn en gezondheid en je hebt een vol vertrouwen dat je met hen aan gezondheid kan werken.

Kun je daar eens wat concrete voorbeelden bij geven?

Ja, Ik ben zelf heel erg fan van het concept positieve gezondheid. Het gesprek om met elkaar te kijken van wat is nou voor iedere iemand echt belangrijk? Welke zorg heeft iemand echt? Nou, kun je met iemand een opening vinden om het gesprek over leefstijl aan te gaan? In de spreekkamer vinden verpleegkundigen het vaak moeilijk om dat gesprek aan te gaan. Met de werkwijze van positieve gezondheid en bijvoorbeeld het spinnenweb kun je echt met elkaar bepalen wat echt nodig is Zonder dat jij het voor de ander bepaalt.

Wat is een spinnenweb?

Het spinnenweb is een tool van positieve gezondheid die mensen uitnodigt om met brede blik naar gezondheid te kijken en waarin ook leefomgeving belangrijker wordt en zingeving. En dat gaat verder dan ja, de klacht en het ziek zijn waar het in eerste instantie In de zorg best veel over gegaan is.

Positieve gezondheid web

Hoe kan ik, als ik geïnteresseerd ben, dit boek gebruiken?

Je kunt het boek echt gebruiken als soort van inspiratie: hoe ga ik van start en wat past daarin bij mij? Er staan heel veel losse tips in, momenten en redenen om aan de slag te kunnen gaan. En ja, Dat is zo divers net Als het thema dat ik ja dat maar liefst en ik eigenlijk het gevoel hadden van kijk wat bij jou past op dat moment waar je je goed bij voelt. En ja, sluit je aan bij groepen en Mensen die die worden ook nog genoemd bij mee aan de slag kan gaan.

Waar kan ik het boek wil bestellen?

In onze shop en ook bij de duurzame verpleegkundige is het mogelijk om hem aan te schaffen. Dat is een stichting met allemaal voorlopers van vakgenoten. En ja, daar kun je ook nog aanmelden om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

En de opbrengst van het boek gaat ook naar de duurzame verpleegkundige, toch?

Ja, de volledige opbrengst gaat naar de duurzame verpleegkundige, ook omdat ik inderdaad mezelf meer die aanjaagt. En hoop dat anderen het werk ja goed verder kunnen uitzoeken en uitbreiden.

Nou dankjewel voor deze informatie en heel veel succes.

Dank je wel.

Nononsens podcast Nursing

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!