Zit je aan tafel bij een samenwerkingsproject?  

Dan wil ik je dit graag meegeven. Zo krijgt de samenwerking daadwerkelijk kans van slagen. Stop aandacht en energie in elkaar écht goed willen begrijpen. Durf met elkaar de diepte in te gaan. Begrijp elkaars drijfveren en de dynamiek van een andere organisatie.

Als jij als vakprofessional je organisatie vertegenwoordigt in een samenwerkingsproject is dat natuurlijk mooi, zeker als je deze samenwerking zelf hebt opgezet. Maar een samenwerking ingaan op basis van inhoudelijke kennis en expertise is vaak niet voldoende om deze tot een succes te brengen. Voor een duurzame samenwerking is het noodzakelijk dat je inzicht krijgt in de dynamiek die zich binnen jullie samenwerking afspeelt. Het is van belang dat je hier je eigen rol in ontdekt. 

Als er in de loop der tijd dan lastige situaties voordoen, kun je succesvol bijsturen.

1. Stop energie in elkaar écht goed willen begrijpen

Stop eerst aandacht en energie in elkaar écht goed willen begrijpen. Durf met elkaar de diepte in te gaan. Begrijp elkaars drijfveren en de dynamiek van een andere organisatie.

2. Wees niet bang voor conflict

Wees niet bang voor conflict (verschil), maar maak het verschil juist nuttig. Benoem de verschillen en normaliseer deze. Het is logisch dat mensen/ organisaties/ gemeenten verschillende belangen hebben. Hoe kan je die belangen nuttig naast elkaar laten bestaan?  Leg daarom vooraf echt het verschil op tafel. Leer werkelijk begrijpen waarom er bepaalde belangen en dynamieken zijn. Er wordt soms te snel naar gezamenlijke doelen gegaan. 

3. Leg belangen en verlangens op tafel

Op hoofdlijnen wil je vaak hetzelfde, maar daaronder liggen andere belangen en verlangens. Dat is volkomen logisch en normaal. Een ieder heeft andere drijfveren en beleeft een andere dynamiek in zijn of haar omgeving. Leg deze drijfveren en dynamieken op tafel en diep ze uit. Want dan kan de samenwerking echt slagen.  

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!