“Als je meer tegenslagen moet overwinnen en je met meer uitdagingen geconfronteerd wordt, helpt dat jou om uiteindelijk succesvoller te worden.”

Deze stelling legde ik vorige maand voor aan mijn deelnemers van een training.

Ik ben benieuwd wat jij van deze stelling vindt. Mijn eigen ervaringen en conclusies deel ik graag met je in dit artikel. Ik heb in dit artikel ook een aantal ongebruikelijke tips voor je om meer veerkracht tijdens je werk in de zorg te ontwikkelen.

Veerkracht in de zorg, een belangrijk thema

2023 was een jaar waarin de veerkracht van mijn gezin, van mijn bedrijf en van mijzelf flink op de proef werd gesteld. Nu denk je misschien: wat bedoel je precies met “veerkracht”?  

Zelf vind ik veerkracht een mooi woord, dat in de tijd dat ik in de GGZ werkte als communicatieadviseur, vaak voorbij kwam. Veerkracht werd in deze context gebruikt om te laten zien dat patiënten een leven kunnen leiden binnen de grenzen van de mogelijkheden ondanks ziekte en zorgen. Dat ze persoonlijke wensen en keuzes hebben als het gaat over doelen in het leven, en dat het herstel gericht is op zelfmanagement en zelfredzaamheid.

Definitie van veerkracht

Er zijn verschillende definities van veerkracht. Voor mij betekent veerkracht het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar sterker uit komen. 

Dat je in staat bent terug of op te veren. En dat je ook in moeilijke tijden toch positief, toekomstgericht en sterk bent. Volgens carrieretijger.nl is veerkrachtig zijn een waardevolle eigenschap. Het helpt je om proactief te zijn in veranderende omstandigheden en om succesvol de regie in jouw werk of bedrijf te houden.

De toepassing van de vaardigheid veerkracht in moeilijke tijden klinkt helaas makkelijker dan het is…

Hoe boor je weer veerkracht aan?

1. Vergroot je zelfvertrouwen

Ik ben ervan overtuigd dat de herinneringen uit het verleden van de succesvolle veerkracht die ik toen voelde mij helpen als het even in het heden minder goed gaat. Het vergroot zelfvertrouwen en geeft een positief zelfbeeld. Ik stelde mezelf de vragen: hoe ging ik in het verleden om met een veel grotere tegenslag? Wat deed ik toen succesvol wat ik ook nu weer kan gebruiken? Dit hielp mij om weer mijn (veer)kracht terug te vinden.

2. Neem fysiek afstand 

Wat voor mij goed werkte was om even fysiek afstand te nemen. Letterlijk even op vakantie, vrij nemen en 

3. Voel en toon dankbaarheid 

Stilstaan bij dankbaarheid én dit delen is voor mij heel belangrijk. Ik heb mezelf nu een routine aangewend. Elke ochtend als ik opsta schrijf ik op waar ik dankbaar voor ben. Zo is het voor mij makkelijker om eventuele tegenslagen te overwinnen.

4. Boor je creativiteit aan

Creativiteit begint met een bron die in ons allemaal aanwezig is. Het begint met het vermogen om zaken anders te bekijken en aan te pakken dan je gewend bent. Vertrouwen in onze eigen creatieve kracht en het onszelf gunnen om niet meteen perfect te zijn. Een omweg durven maken is daarom ook niet erg.

Creativiteit heeft ook te maken met werkgeluk en werkplezier. Plezier ontstaat als we iets creëren, iets eigens toevoegen en nieuwe wegen ontdekken. Het geeft ons energie en het laadt ons op om verder te gaan.

Voor mij werkt het om een alternatief te bedenken en dit vorm te geven in een plan. Dat vraagt om creativiteit en buiten de gebaande paden om te denken. 

Creativiteit heeft ook te maken met moed of lef. Vertrouw erop dat jouw ideeën en visie waardevol zijn. Onze stroom van ideeën en oplossingen wordt vaak geblokkeerd door hinderlijke gedachtes dat wij met iets goeds moeten komen en iets moeten toevoegen.

Ons perfectionisme is vaak de grootste blokkade. We kijken naar anderen en denken dat zij altijd leukere intelligentere en creatievere ideeën hebben. Het gaat om de durf om af te wijken. Je creativiteit aanboren kan ook om slimme wegen te vinden en efficiënter te werken.  Zo kan jij je persoonlijke en zakelijke dromen sneller realiseren.

Heb jij wel eens een ‘brainstormsessie’ georganiseerd?

Een moment waarbij een aantal mensen in korte tijd zoveel mogelijk ideeën geeft? Dit kan je bijvoorbeeld inzetten om een vooraf opgesteld probleem op te lossen. Deze methode wordt in veel organisaties toegepast. In zo’n sessie wordt iedereen die aanwezig is aan het denken gezet. Op deze manier leidt creativiteit tot nieuwe inzichten en ideeën. Deze nieuwe inzichten en ideeën kunnen vervolgens omgezet worden in een verandering.

Wat houdt je tegen om zo’n brainstormsessie te organiseren bij jouw organisatie met direct betrokkenen?

5. Vraag steun & hulp uit je omgeving 

Van nature ben ik iemand die het vooral zelf wil doen. Het komt niet zo snel in mij op om ergens hulp voor te vragen. Toch heb ik geleerd om mijn verhaal te delen, waardoor het vaak gebeurt dat andere mensen spontaan hulp aanbieden op een manier waar ik niet aan had gedacht. Zo komt er dan vaak hulp uit hele onverwachte hoek.

6. Heb moed!

Heel belangrijk: geloof in jezelf dat jij de regie over je leven kunt terugpakken als dat nodig is. Ik bedacht mij hoever ik was gekomen. Dat ik stappen heb genomen in het verleden waar veel moed voor nodig was.

Er is moed voor nodig om dicht bij jezelf te blijven, regie te nemen over jouw eigen leven en dus jouw authentieke zelf te omarmen. Met deze moed geloof jij meer in jezelf. Daardoor krijg jij meer zelfvertrouwen, word je optimistischer en pak je dingen creatiever aan.

Met een rugzak vol moeilijke én mooie herinneringen ga je stapje voor stapje op weg in de richting van jouw doelen, wensen en waarden. Jij leert jezelf beter begrijpen door onderweg effectief te leren omgaan met tegenslagen, angsten en ‘beren op de weg’. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en uiteindelijk ervaar je zelfs een groot gevoel van voldoening en heelheid.

Moediger worden gaat in kleine stappen. Door het uitbreiden van jouw bestaande eigenschappen en door nieuwe dingen te oefenen. Meer moed brengt jou steeds meer in beweging in de richting die bij jou past. Alleen op die manier kun je jouw talenten en groeimogelijkheden – die je hebt meegekregen – ontwikkelen.

7. Ga terug naar je why: 'Waar doe je het voor?'

Om perspectief te creëren  als je het even niet meer weet, ga je terug naar je ‘why’: het weten waarom je doet wat je doet:

  • De reden waarom je elke ochtend met energie uit je bed springt
  • Je kompas om het maken van beslissingen makkelijker te maken
  • Het is de bron van alle contacten en ervaringen die jij met anderen hebt
  • Het is de kern van hoe jij wilt werken
  • Het is de bron van alle contacten en ervaringen die jij met anderen hebt

Als je drijfveren terug zijn te vinden in de dingen die jij doet, dan voel je je beter op je plek. Het geeft betekenis aan dat wat je doet. Een paar voorbeelden van drijfveren zijn: sociale contacten, macht, altruïsme, zelfontwikkeling en financiële beloning.

Je hebt inzicht nodig in jouw drijfveren en eigenlijk ook in die van anderen. Jij kan alleen veranderen als jij jezelf de vraag stelt:  ‘Waarom doen wij dit eigenlijk’ ‘of ‘Waarom doe ik dit’?  De zogeheten ‘waarom vragen’ kunnen zomaar het begin zijn van een verbetering van een essentieel proces.

Jij bent zorgprofessional. Dan klopt het waarschijnlijk wel dat jij de cliënten graag tevreden en blij wilt maken met jouw diensten? Ben je tevreden wanneer jij de ruimte voelt om de mens áchter de clint centraal te zetten? Voel jij je gelukkig als jij de mens tegenover jou begrijpt? Hecht je waarde aan hoe hij zich voelt?

Dan is ‘mensen helpen’ een belangrijke drijfveer van jou. Jouw ‘why’ is een positieve betekenis geven aan het leven van jouw klanten.

Onderzoek eens vanuit welke drijfveren jij werkt. Heb jij de ruimte om volgens deze drijfveren te werken?

Pak de regie terug

Heb jij te maken met tegenslagen? Heb jij het niet meer in de hand? Pak de regie terug! Een van de meest effectieve manieren om dat te doen is jouw invloed als (verpleegkundig) leider aan te wenden.

De invloed van iemand die leiding durft te nemen is groot. Als jij je leiderschap wilt pakken is het belangrijk dat jij bepaalt waar jij iets KUNT veranderen. Het is belangrijk dat jij je concentreert op de dingen waar jij invloed op hebt. Hoe fijn is het als jij inzicht krijgt in wat jou veel energie kost en wat niets oplevert? Wat als jij kan achterhalen hoe jij meer initiatief kan nemen binnen jouw werk en daardoor meer gedaan krijgt?

Stephen Covey heeft een tool ontwikkeld die je helpt inzicht te krijgen in waar jij iets kan veranderen. Deze tool heet de ‘Cirkel van betrokkenheid’. Het helpt je de regie in je bedrijf terug te pakken.

sinekwathoewaarom

Hoe gebruik je de cirkel van invloed?

Alles waar jij tijd en aandacht aan besteedt valt binnen jouw Cirkel van betrokkenheid. Dat zijn dingen zoals gezondheid van mensen om jou heen, oorlogen en het nieuws. Dingen die jij graag zou willen aanpakken maar waar jij geen invloed op hebt.

Om inzicht te krijgen waar jij dagelijks mee bezig bent, kun je deze cirkel voor jezelf invullen. Afstand nemen wordt dan een stuk makkelijker. Daardoor kan jij makkelijker ‘nee’ zeggen tegen alles waar jij niet bij betrokken wilt zijn.

Binnen jouw Cirkel van Invloed bevindt zich alles waar jij wel invloed op hebt en waar jij een verschil kan maken. Dit kan alleen wanneer het ook binnen jouw cirkel van betrokkenheid valt. Jij kan geen invloed uitoefenen op iets waar jij niet bij betrokken bent. Hoe groter jouw Cirkel van invloed, des te meer jij jouw leven kan sturen in de gewenste richting. (stresspo.nl) Een leider heeft op de goede manier invloed waar dat kan.

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!