Het woord feedback kennen we allemaal wel. Maar feedforward is minder bekend. In ons boek refereren we een aantal keer aan het woord feedforward. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen feedback en feedforward. 

Wat is feedback?

Bij feedback gaat het om het teruggeven van je waarneming over het gedrag van de ander. Hiermee maak je diegene om wie het gaat bewust en kan hij of zij – indien gewenst – nieuw gedrag aanleren. Wees dus niet bang om je collega’s rechtstreeks feedback te geven, maar doe dit wel op een respectvolle manier. Het versterkt de band met je collega en zorgt het voor betere communicatie.

Wat is feedforward?

Bij feedforward geef je zelf richting aan de inzichten die JIJ wilt. Je legt de focus op de toekomst en de mogelijkheden die daar liggen om jezelf te verbeteren. Dit stimuleert positief denken en creëert nieuwe kansen. Je vraagt de ander direct naar informatie over je eigen functioneren. Door het tonen van je kwetsbaarheid, creëer je ook vertrouwen en commitment bij de ander.

Verschil feedback en feedforward

Het verschil tussen feedback en feedforward

Feedback

feedforward

Voor de gever geldt: het aangaan van zo’n gesprek met de ander veroorzaakt spanning die we liever uit de weg gaan

Voor de gever geldt: het aangaan van een feedforward-gesprek met de ander levert een gevoel van plezier op wat stimulerend is om dit vaker te gaan doen.

Feedback gaat altijd over het verleden. Daar bereik je niet zoveel mee, want we hebben geen invloed op het verleden.

Feedforward is gericht op de toekomst waar we maximale invloed op hebben.

Voor de ontvanger geldt: feedback over het verleden, veroorzaakt hooguit een rot- of schuldgevoel.

Voor de ontvanger geldt: Feedforward vergroot de mogelijke opties die je in kunt zetten om in de toekomst succesvoller te zijn.

Feedback is vaak ongevraagd en dus staan we er ook niet zo voor open.

Feedforward is gericht op datgene waar we zelf graag beter in willen worden, dus we staan er erg voor open.

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!