Definitie verpleegkundig leiderschap

Wat is verpleegkundig leiderschap? Er zijn verschillende definities die men hanteert. Een daarvan spreekt ons aan:

“Het samen met collega’s van eigen en andere disciplines én met patiënten en familie werken aan waardevolle zorg, passend bij de situatie. Verpleegkundige leiderschap hoort bij het dagelijks werk, waarbij je invloed uitoefent op zowel de zorg dichtbij de patiënt als de strategische richting van de zorgorganisatie waarin je werkt en daarbuiten.”  (Vermeulen et al., 2017)

3 niveaus van verpleegkundig leiderschap

We onderscheiden verpleegkundig leiderschap op 3 niveaus:

  • Individueel leiderschap: De continue ontwikkeling als individu en als zorgprofessional;
  • Klinisch leiderschap: Het bijdragen als zorgprofessional aan de kwaliteit van zorg;
  • Professioneel leiderschap: Het vertegenwoordigen van de beroepsgroep

Onze visie op verpleegkundig leiderschap

Omdat jij iedere dag met patiënten, cliënten en collega’s samenwerkt, weet jij als geen ander wat er goed gaat en wat er beter zou moeten. Of wat je graag anders zou willen zien. Maar het blijvend realiseren van kleine of grote veranderingen in het dagelijks werk gaat niet vanzelf. Dat komt, omdat oude gewoontes doorbroken moeten worden. En dat is best lastig.

Juist in het verpleegkundig vak merk je, dat veel veranderwensen samenhangen met de wensen van de klant(en), cliënten en patiënten. Je wilt iets voor elkaar krijgen om de zorg aan hen te verbeteren. Dat is dan niet persé je vak-droom, maar gewoon de dagelijkse realiteit.

En verpleegkundig leiderschap gaat ook over deze zorg van alledag. Vaak heb je dan óók anderen nodig om iets voor elkaar te krijgen en dan kan het helpen als je deze wens benadert ‘als-was-het-een-droom’. 

Maak concreet wat je wilt bereiken en straal uit dat het voor jou én de klant ontzettend belangrijk is!

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!