Positioneren, waarom, wat en hoe?

Het onderwerp positioneren ven verpleegkundigen in de gezondheidszorg leeft enorm, merken wij als wij spreken met zorgprofessionals.

De vraag is niet of, maar op wélke manier verpleegkundigen betrokken worden bij beleid en bij bij het oplossen van bepaalde belangrijke vraagstukken. Het gaat over hoe zij zowel hun individuele stem kunnen laten horen, maar óók zeggenschap hebben in een collectief. 

Het belang van de rol van verpleegkundigen wordt hierin gelukkig steeds meer gezien. En dat is niet gek, want een krachtige verpleegkundige positionering draagt bij aan excellente zorg, een positieve werkomgeving en de bevordering en de ontwikkeling van het verpleegkundige beroep. Kortom, een verpleegkundige is veel effectiever als hij/zij optimaal gepositioneerd is in zijn/haar werk.

Tegelijkertijd gaat dit nog steeds niet altijd gemakkelijk. 

Bij positioneren zijn altijd meerdere partijen betrokken. Het gaat tenslotte over de positie ten opzicht van de ander. Die partijen willen vaak heel graag, maar jarenlange patronen kunnen in de weg zitten bij verandering. Partijen zitten ook niet altijd op één lijn. Maar over welke partijen hebben we het dan?

Gedeelde verantwoordelijkheid van verschillende partijen

Het succesvol positioneren van verpleegkundigen is een gedeelde verantwoordelijkheid die vaak wordt gedeeld door verschillende belanghebbenden binnen de gezondheidszorg. Dit zijn de belangrijkste partijen:

Overheid

De overheid heeft invloed op de gezondheidszorgsector door middel van regelgeving en financiering. Goed overheidsbeleid versterkt de positie van verpleegkundigen door het waarborgen van fatsoenlijke werkomstandigheden, eerlijke beloning en toegang tot opleidingsmogelijkheden.

Raad van Bestuur

De ziekenhuisleiding speelt een cruciale rol bij het creëren van een omgeving waarin verpleegkundigen kunnen floreren. Zij zorgt voor voldoende middelen, personeel en faciliteiten om hoogwaardige zorg te leveren, evenals het ondersteunen van professionele ontwikkeling en groeikansen voor verpleegkundigen.

Management 

Het management is verantwoordelijk voor het begeleiden en ondersteunen van verpleegkundigen. Ze zorgt ervoor dat er een positieve werkomgeving is, dat de communicatie soepel verloopt en dat verpleegkundigen de nodige opleiding en training krijgen.

Beroepsorganisaties 

Beroepsverenigingen zoals NVZ en de V&VN spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van de belangen van verpleegkundigen, het verbeteren van arbeidsvoorwaarden en het stimuleren van professionele ontwikkeling.

Artsen

De rol van de artsen is heel belangrijk bij de positionering van verpleegkundigen. De positionering van verpleegkundigen ten opzichte van artsen zie je terug in bijvoorbeeld de samenwerking in het behandelplan, de delegatie van verantwoordelijkheden en de mate waarin de verpleegkundige advies kan en mag geven aan de arts. De samenwerking tussen verpleegkundigen en artsen wordt ook beïnvloed door protocollen en andere context waarin verpleegkundigen en artsen samen optrekken. 

Verpleegkundigen

Verpleegkundigen hebben uiteraard ook een persoonlijke verantwoordelijkheid voor hun eigen positionering. Uiteindelijk is het succes van verpleegkundige positionering sterk verbonden met de kwaliteit van de patiëntenzorg. 

Over jouw rol in je eigen positionering hebben we een aparte blog geschreven.

Missen jullie nog een partij? Laat het vooral weten!

Krachtige positionering

Conclusie en visie

Zoals je ziet staat is een succesvolle positionering van verpleegkundigen een gedeelde verantwoordelijkheid. Hoe meer deze partijen samenwerken en warm betrokken zijn bij dit onderwerp, hoe succesvoller de positionering van verpleegkundigen kan worden. Onze visie is dat het creëren van een veilige omgeving waarin verpleegkundigen hun werk effectief kunnen doen en de best mogelijke zorg aan patiënten kunnen bieden, cruciaal is bij de positionering van deze belangrijke beroepsgroep.

Over de auteur Johanna Oosterbaan


Johanna Oosterbaan is Communicatiewetenschapper, werkte 9 jaar als auditor en beleidsadviseur in de zorg en begeleidt nu ondernemers en organisaties met de juiste positionering en presentatie vanuit haar bedrijf Gouden Website. Haar primaire drijfveer is anderen helpen bij het vergroten van (persoonlijk) leiderschap en versterken van hun communicatie zodat zij hun doelen in het leven kunnen verwezenlijken.

Volg mij

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Schrijf je in voor de laatste updates!